Az ukrán parlament jóváhagyásával a behajtók elvehetik a lakást azoktól, akiknek rezsitartozása van

Az ukrán parlamentben megszavazták azt a törvényt, amelyben minden jogot megadnak azoknak a magáncégeknek, akik az állami végrehajtó szolgálatokon kívül megkapják a lehetőséget, hogy a kommunális tartozásokat behajtsák, vagy akár elvegyék emiatt az érintett ingatlanját.

Az ukrán állampolgárok nyakig ülnek az adósságban: a hivatalos adatok szerint több mint 13 milliárd hrivnya a lakosság rezsitartozása.

Ukrajnában már volt példa arra, hogy a magas rezsitartozás miatt a behajtók elvették egy család ingatlanját. Luckban elárvereztek egy lakást, mivel az ott lakó személyek 46 ezer hrivnyával tartoztak a közüzemi szolgáltatóknak. A lakást árverésre bocsátották.

Az említett ingatlant az állami végrehajtó bizottság vette el. Az ukrán parlament elfogadta azt a törvényt, amely ezentúl ezt azoknak a magáncégeknek is megengedi, akik behajtó cégeknek nevezik magukat.

Azok, akik megszavazták a törvényt, azt mondják, hogy ezzel egy ellenőrizhetetlen folyamat veheti kezdetét.

„A kommunális szolgáltatások díjszabásainak a behajtásáról szóló törvénytervezetben az áll, hogy a magánbehajtó cég is elvehet bármit, amit úgy gondol, hogy értékesíteni tud. Ő maga fogja eldönteni, hogy mit tud eladni és mennyiért, senki nem fogja ellenőrizni.” – jelentette ki a Batykivscsina (Haza) frakciójának népképviselője, Olekszandr Kuzsely.

Ez a törvény a lakosság számára egy olyan képet fest majd, hogy nagy bajuk lehet abból, ha nem fizetnek rendesen a közüzemi szolgáltatásokért, emiatt lett megalkotva a magánbehajtók működését engedélyező törvénytervezet. A tervezetet még alá kell írnia Petro Porosenko ukrán elnöknek. A behajtó cégek mellesleg azt állítják, hogy ők a törvény nélkül is gyümölcsözően tudnak majd működni – írja az Ukrajinszki Novini.

A behajtás általában úgy működik, hogy a megfelelő személyek egyenesen a megye kormányzójához, és elmondják neki, hogy tudják mi a megoldás arra, ha valaki nem fizet rendesen a kommunális szolgáltatásokért – meséli Alekszej Filenko, az egyik behajtó cég igazgatója.

“A behajtók alapszabálya az, hogy gyorsan kell cselekedni. Általában már az első telefonok után kifizetik az összeget. Akiket pedig ilyen módon nem lehet meggyőzni, azzal külön elbeszélgetnek majd a sportos felépítésű fiúk.” – mondja a Kijevi Kommunális szolgáltatások központjának főigazgató-helyettese, Valentina Dubovik.

A behajtás módszerei mindenhol egyformák. Nem olyan régen az egyik Umany közeli faluban az egyik lakost hiteltartozás miatt zaklatták. Fenyegették, hogy felgyújtsák a házát, de azzal is, hogy megölik, ha nem fizetik ki tartozásait.

Azok, akik már régóta a behajtói üzletben tevékenykednek, csodálkoznak egyes kollégáik cinizmusán.

Ha rezsitartozásról van szó, mindenkit egy kalap alá vesznek, mindegy, hogy egy Kelet-Ukrajnában elhunyt katona édesanyjáról, alkoholistáról, munkanélküliről, vagy netán egy láb nélküli személyről van szó.

Azok, akik már tapasztalták mire képesek a behajtók, inkább csoportokba verődnek, így könnyebben meg tudják védeni magukat.

„A tartozások behajtásának újabb hulláma már ősszel megkezdődik, amikor az ukránok megtapasztalják az új tarifák hatását.”- magyarázza Alekszej Filenko.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: rezsi, tartozás, ukrán parlament, Ukrán Legfelsőbb Tanács, törvény, Ukrajna, ukrajnai hírekForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »