Az ukrán gazdaság összeroppanhat az Északi Áramlat miatt

Az Északi Áramlat 2 tervezet megvalósítása az ukrán gazdaság összeomlásához vezethet –  jelentette ki az USA állami külügyminisztériumának a világ energetikai kérdésével foglalkozó követe, Amos Hochstein.

A megbízott elmondása szerint az Ukrajnát elkerülő kőolajvezeték megépítése miatt az ország gazdaság akár 2 milliárd dollárt is veszíthet. Ukrajna gazdasága nem fogja majd elbírni ezt a hatalmas méretű veszteséget, és emiatt a gazdasága összeomolhat – tette hozzá.

Hochstein véleménye szerint Ukrajnán kívül Szlovákia is veszteségeket szenvedhet, mivel szintén tranzit ország. Az amerikai diplomata úgy gondolja, hogy Oroszország ártani szeretne Szlovákiának – tudatja az RBK-Ukrajina.

Hochstein azt is megjegyezte, hogy az Északi Áramlat 2 projektjében szintén részt vevő Németország közeli szövetségese az Egyesült Államoknak, ezért Washington Berlinnel közösen tárgyalja a tervezet politikai összetevőinek problémáját.

Mint korábban már irtuk, a Naftohaz ukrán állami gázszolgáltató vállalat szerint 2020-tól kezdve jóval olcsóbb lesz Ukrajnán keresztül szállítani az orosz földgázt Európába, mint a tervezett Északi Áramlat-2 vezetéken.

A Naftohaz  közleményben azt állította, hogy az ukrán gázvezetéken az évi 110 milliárd köbméteres kapacitást kihasználva négyszer olcsóbb lesz az orosz földgáz szállítása, mint az Oroszországot és Németországot közvetlenül összekötő Északi Áramlat-2 vezetéken át lenne. Ha az Ukrajnán tranzitként áthaladó orosz földgáz mennyisége évi 70 milliárd köbméter lesz, akkor is háromszor kisebb lesz a szállítási költség, mint az északi útvonalon lenne.

 

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Az Északi Áramlat 2. leállítását kérik EP- képviselőkMerkel: az Északi Áramlat 2 megépítése üzleti döntésMoszkva támogatja az Északi Áramlat-2 megépítésétUkrajna panaszt tett az Európai Bizottságnál az Északi Áramlat-2 miattRovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: Északi Áramlat, ukrán gazdaság, ukrán gázvezetékrendszer, földgázár, Oroszország, Ukrajna, ukrajnai hírekForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »