Az ukrán energetikai létesítmények fele már megsemmisült

Az ukrán energetikai létesítmények fele már megsemmisült

Ukrajna energetikai létesítményének már nem harminc, hanem 50 százaléka semmisült meg az orosz rakétacsapásokban, közölte néhány nappal ezelőtt az Ukraine Business News. Volodimir Zelenszkij a múlt héten még arról beszélt, hogy az villanyáramhálózat 30 százaléka veszett oda, de a lap szerint végzetes kárt szenvedő egységek aránya október 22-én 50 százalékra ugrott.

A Kyiv Independent közlése szerint legalább 1,4 háztartás maradt áram nélkül, országszerte további milliók kényszerülnek korlátozni áramfogyasztásukat a rakétacsapások következtében. Energetikai korlátozásokat vezettek be Kijev, Csernyihiv, Cserkaszi, Zsitomir, Zaporizzsja és Kirovohrad régiókban.

Az Ukrenergo a fogyasztási korlátozásokat azzal magyarázta, hogy megóvják a hálózatot a túlterheléstől.

Az ukrán vezetés felszólította a lakosságot hogy a délelőtti (reggel 6-tól 11 óráig) és az esi (este 5-től 23 óráig) tartó csúcsidőszakokba takarékosan bánjanak az árammal.

Hírdetés

Ukrajna megújuló energiaforrásait is csapások érték. A szélerőművek 90 százaléka, a naperőművek 50 százaléka megsemmisült. Az ilyen egységek zöme Dél-Ukrajnában találhatók, eredetileg az ország energiaszükségletének 10-11 százalékát biztosították.

Az október 10-én kezdődő masszív, kritikus infrastruktúrát támadó orosz csapások miatt Ukrajna 4 gigawattnyi termelőkapacitást veszített el. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök pedig nemrég arra figyelmeztetett, hogy a hideg időjárás közeledtével újabb menekülthullám indulhat el.

Nem kizárt, hogy Ukrajna a csapások hatásainek ellensúlyozására elektromos energiát fog importálni, méghozzá az EU-ból. Egyes hírek szerint már elkezdték a hlózat kapacitásának bővítését azzal a céllal, hogy akár 1000 MW energia importja is megoldható legyen. A beszállítókkal is megkezdődtek a tárgyalások.

A teléjes képhez hozzátartozik, hogy október 22-én Smihal arról beszélt, hogy Ukrajna 14 milliárd köbméternyi földgázzal rendelkezik, ami “teljesen elég a téli szezon átvészeléséhez”. Korábban viszont még az volt a hivatalos álláspont, hogy a tél átvészeléséhez 19 milliárd köbméter gázra lenne szükség. Áram nélkül persze a gázellátás is problémássá válhat.

Körkép.sk, intellinews.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »