Az újításra igent, az építésekre nemet mondanak

Az újításra igent, az építésekre nemet mondanak

Élő fát formázva mintegy 500-an demonstráltak Budapesten a Városliget beépítése ellen. A civil szervezetek azt követelik, hogy a fővárosi közparkot újítsák meg, de ne építsenek múzeumokat a területre.

A Greenpeace és két másik civil szervezet felhívására több száz ember formázta meg a Ligetvédők szimbólumát, a bátorságot jelképező ökölből kinövő fát a napozóréten. A demonstrációval a Városligetbe tervezett, mintegy 200 milliárd forintos múzeumi negyed megépítése ellen tiltakoztak. „Azt kérjük a döntéshozóktól, hogy állítsák meg ezt a projektet, bárhol is tart. Azt kérjük, hogy állítsák meg és kezdjenek egy új, valós társadalmi párbeszédet! Kezdjenek el velünk, emberekkel beszélni, kezdjenek el a szakemberekkel érdemben beszélni, induljon újra ez a folyamat, kezdjük nulláról!” – mondta Schmidt Hajnalka, a Greenpeace Magyarország igazgatója.

A civilek azt is sérelmezik, hogy nem lehetett népszavazást tartani a kérdésről. „Az a 12 ezer aláíró, aki „Mindent a maga helyén” című petíciónkat aláírta, mégis azt kívánja, hogy a kormányhivatalok maradjanak a Parlament körül, hogy a Várban maradjanak a kulturális intézmények, hogy a Városligetben maradjanak a fák és a közpark” – fogalmazott Lányi András író, filozófus.

Nem csökken majd a zöldfelület és az építkezés pedig a nemzetközi előírásoknak is megfelel – nyilatkozta a beruházó képviselője. „Körülbelül 600-650 fát kell megújítanunk és körülbelül 150 olyan fa van, amit az építkezés miatt vagy cserélnünk, vagy átültetnünk kell. Ennek a beruházásnak valóban van egy ekkora környezeti ára, de ezt messze a többszörösével fogjuk pótolni ott, ahol szükséges, de leginkább, ahol olyan fa van, ami védendő, nem invazív fafaj, ott átültetni fogjuk, ami útban van” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki igazgatója.

Az MSZP-nek pedig a Liget Projekt van útban a párt fővárosi elnöke szerint, holott csütörtökön még a zuglói frakció a Fidesz javaslatát elfogadva kiállt a Városliget beépítése mellett. „Abban az előterjesztésben nem az van, hanem az, hogy érdekérvényesítsen erőteljesen és jobban, pontosan a Liget Projekttel szemben a polgármester, és ezért küldi el a Liget Zrt.-hez tárgyalni a testület a polgármestert” – jelentette ki Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő.

Zugló polgármestere Városliget Zrt. helyett a képviselő-testülettel tárgyaltatná újra az ügyet, ezért megvétózta a döntést. „Ez az elfogadott határozatnak az első pontjában az első tagmondat az, hogy a testület támogatja a Liget Projektet. Én azt gondolom, hogy ez a mondat semmiképpen nem egy olyan mondat, ami összhangban van az MSZP hivatalos álláspontjával, ezért biztos vagyok abban, hogy a megismételt döntésnél ezt az elfogadott javaslatot vissza fogja vonni a Zuglói képviselő-testület és ebben abszolút számítok az MSZP zuglói képviselőinek a támogatására” – nyilatkozta Karácsony Gergely.

Egy közelmúltban készült felmérés szerint a fővárosiak háromnegyede új épületek felépítése nélkül újítaná meg a ligetet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »