Az új vírusmutáns kellemetlen tulajdonságát igazolták magyar vizsgálatok

Az új vírusmutáns kellemetlen tulajdonságát igazolták magyar vizsgálatok

A vakcinafejlesztés szempontjából fontos lehet a brit vírusmutáció vizsgálata a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK).

A mutáns vírust már izolálták, most a „felszaporításán” dolgoznak. A tervek szerint megvizsgálják, hogy az eredeti vírussal fertőzött betegek savója miként viszonyul a vírusmutációhoz – mondta Kis Zoltán virológus, a kutatás laborvezetője hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Ha azt tapasztalják, hogy az immunrendszer hasonló mértékben semlegesíti az új vírust, akkor egyelőre nem kell módosítani a vakcinát. Ha azonban a a vírusokban bekövetkezik annyi és olyan szintű mutáció, hogy azzal az immunrendszer már nem tud mit kezdeni, akkor a vakcinán változtatásokat kell majd végrehajtani – fejtette ki.

A Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban most vizsgált N501Y (brit) variánsról úgy tűnik, hogy a mutációja során „előnyhöz jutott” a már ismert koronavírushoz képest. Valószínűleg jobban tud kötődni az emberi receptorokhoz, vagyis

Hírdetés

kevesebb vírus is képes valakit megfertőzni.

Ugyanez a mutációs pont megtalálható az új dél-afrikai és az új brazil vírusban is – tette hozzá, megjegyezve, hogy az utóbbiaknak további mutációik is vannak.

Dél-Afrikában már egyre jelentősebb a mutáns vírus térnyerése, Dánia és Hollandia pedig már arra készül, hogy pár hónapon belül új mutáns vírus veszi át a mostani helyét – közölte Kis Zoltán.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: jarmoluk Pixabay

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »