Az új vasúti grafikon gyorsabb utazást biztosít az emberek számára. A tárca forradalmi változásról beszél

Az új vasúti grafikon gyorsabb utazást biztosít az emberek számára. A tárca forradalmi változásról beszél

Az Értéket a Pénzért Intézet (ÚHP) szorgalmazza az új vasúti grafikonra vonatkozó javaslatot, amely idén december közepétől lép hatályba.

Állítása szerint Szlovákiában az utasok túlnyomó többsége számára gyorsabban és gyakrabban járnak majd a vonatok, míg a többiek megközelítőleg annyi ideig fognak közlekedni a vasúton, mint jelenleg.

– írta az ÚHP közösségi oldalán.

A reform még csak az elején tart

Az intézmény tájékoztatása szerint csak ott szüntetik meg a vonatjáratokat, ahol már szinte senki sem használja őket, mert olcsóbb és többnyire gyorsabb buszokkal helyettesítik őket.

„A reform még csak az elején tart, az elérésében a közlekedési minisztériumnak, a vasutasoknak és a kerületeknek is együtt kell működniük, máskülönben a közlekedés minősége nem fog javulni”

– tette hozzá az intézmény a készülő új vasúti menetrenddel kapcsolatos kritikákra reagálva.

Bővítik a kínálatot a vasutakon

Andrej Doležal közlekedési és építésügyi miniszter (Sme rodina-jelölt) augusztus elején arról tájékoztatott, hogy az új grafikonnal kapcsolatos elégedetlenség a közelgő önkormányzati választásokkal lehet összefüggésben. A miniszter mindenkit biztosított arról, hogy a tömegközlekedési szolgáltatás tervének megvalósításával és az új vonatmenetrenddel növelni fogják a forgalmi teljesítményt.

Hírdetés

„Bővítjük a kínálatot, és szeretnénk javítani a közlekedés minőségén is” – írta közösségi oldalán. „Augusztus végére meglesz a grafikon végleges változata“ – konstatálta Doležal, hozzátéve, hogy a grafikon végleges változatát a kerületi önkormányzatok is megkapják, és ez alapján elkészíthetik a buszösszeköttetéseket is.

  „Optimálisan, költséghatékonyabban fogunk működni. Nem azt mondom, hogy ez az állami költségvetés szempontjából olcsóbb lesz”

– mutatott rá a miniszter.

Forradalmi grafikon

A közlekedési minisztérium közlekedési stratégiai részlegének vezérigazgatója, Rastislav Cenký némileg forradalminak nevezte a vasút új menetrendjének tervezetét. Elmondása szerint a vasúton az elmúlt évtizedekben nem történt jelentős változás, csupán az utasszám csökkenésére reagáltak.

„Most úgy döntöttünk, hogy hatékonyabbá kell tennünk a közlekedést, közelebb kell vinnünk az emberekhez és vonzóbbá kell tennünk az utasok számára”

– mondta Cenký.

„Háttérdokumentációkat készítünk arról, hogyan fogjuk megszervezni és megrendelni a vasúti szállítást. Ilyen nagytakarítást, mint amit most a hazánkban csinálunk, a nyugati országokban a múlt század 80-as éveiben végeztek. Itt nem volt igyekezet a rendszerszintű változtatásokra”

– tette hozzá Cenký.

SITA, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »