Az új variáns miatt aggódik a világ – a nap hírei

Az új variáns miatt aggódik a világ – a nap hírei

Megjelent a Magyar Közlönyben a dél-afrikai régióból érkezők beutazási korlátozásáról szóló rendelet. Ismét PCR-tesztet kell végeztetniük érkezésük után a külföldről Angliába utazóknak. A készülő versenysport-stratégia is szerepelt a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének napirendjén. A nap legfontosabb hírei november 27-én.

Megjelent a Magyar Közlönyben a dél-afrikai régióból érkezők beutazási korlátozásáról szóló rendelet. Eszerint azok a magyarok is karanténba kerülnek, akik a térségből érkeznek haza, vagy az érkezésüket megelőző két hétben a térségben jártak. A hétfőtől hatályba lépő szabályozás hét országra terjed ki. Az Európai Unió Tanácsa pénteken vitatta meg az újonnan azonosított, dél-afrikai variánsára adható lehetséges uniós válaszlépéseket. A tagállamok egyetértettek abban, hogy szükség van a korlátozások bevezetésére.

Az oltási akcióhét első öt napján több mint félmillió oltás történt, több mint 60 ezer eddig oltatlan ember jelentkezett az első vakcináért – mondta az emberi erőforrások minisztere Facebookon közzétett videójában. Kásler Miklós fontos mérföldkőnek nevezte, hogy az európai gyógyszerügynökség ezen a héten engedélyezte az 5-12 évesek oltását a Pfizer vakcinával, és december 20-át követően számukra is elérhető lesz az oltás Magyarországon.

Ismét PCR-tesztet kell végeztetniük érkezésük után a külföldről Angliába utazóknak és a negatív teszteredmény megérkezéséig elkülönítésben kell maradniuk – jelentette be a brit miniszterelnök. Boris Johnson hangsúlyozta: a brit kormány a koronavírus újonnan azonosított vírus változat megjelenése miatt hozta meg ezt az elővigyázatossági döntést, amelyet három hét múlva felülvizsgálnak.

Az átoltottság szintje miatt nem valószínű, hogy az omikron variáns újra berobbantja a koronavírus-világjárványt – mondta az Oxfordi Egyetem vakcinafejesztő részlegének vezetője, aki az egyetem és az AstraZeneca oltóanyagának kifejlesztését is irányította. A BBC-nek adott interjúban Andrew Pollard kiemelte: néhány hetet még várni kell, míg biztosat tudnak mondani, de okuk van bízni abban, hogy a vakcinák továbbra is védenek a súlyos megbetegedéssel szemben.

Hírdetés

A holland egészségügyi hatóságok szerint 61 ember szervezetében mutatták ki a koronavírus jelenlétét abból a nagyjából 600 utasból, akik pénteken érkeztek repülőgéppel a Dél-afrikai Köztársaságból és akiket azért teszteltek le, hogy megakadályozzák az omikron variáns elterjedését. Landolás után az utasokat elkülönítették, és letesztelték koronavírusra. Hollandia a koronavírus új variánsának a terjedésétől tartva a világ sok más országához hasonlóan még pénteken megszakította a légi összeköttetést Afrika déli részével; törölték az oda induló, illetve a térségből érkező járatokat.

Magyarország két újabb országgal, Egyiptommal és a Maldív-szigetekkel állapodott meg a vakcinaigazolások kölcsönös elismeréséről. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán bejelentette: a koronavírus ellen legalább kétszer beoltottak szabadon utazhatnak ezekbe az országokba.

Már több mint 70 ezer kérelem érkezett az otthonfelújítási támogatásra. A családokért felelős tárcanélküli miniszter közleménye szerint, a gyermeket váró vagy nevelő családokat segítő otthonteremtési programnak január óta része a 3 millió forintos, vissza nem térítendő felújítási támogatás, az eddig erre kifizetett összeg országosan már megközelíti a 100 milliárd forintot. Eddig összesen 277 milliárd forint összegű lakásfelújítást valósítottak meg a magyar családok.

Az idei, tokiói nyári olimpia beszámolója, a készülő versenysport-stratégia, valamint a februári, pekingi téli játékok magyar küldöttségének elfogadása is szerepelt a Magyar Olimpiai Bizottság új összetételű közgyűlésének napirendjén. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a kormány további támogatásáról biztosította a közgyűlés tagjain keresztül a magyar sportot. Egy 2032-ig szóló stratégia készül, melynek alapvető részét fogják képezni a sportágfejlesztési programok. Kulcsár Krisztián elnök kitért a sikeres tokiói olimpiára, beszélt egyebek között a bizottságok munkájáról és a MOB marketing tevékenységéről.

Csak a véradók segítségével lehet ellátni a betegeket, a véradók adnak esélyt a felgyógyulásra, egy új életre – írja közleményében az Országos Vérellátó Szolgálat a Magyar Véradók Napján. A szervezet úgy fogalmaz: a véradás az önzetlenség egyik legszebb megnyilvánulása mások élete és egészsége iránt. Az emberi vér semmi mással nem pótolható, nélkülözhetetlen érték a gyógyításban. A vérellátó kiemeli, hogy a járvány eddigi négy hullámában mindvégig sikerült fenntartani az országos vérkészlet egyensúlyát. Magyarországon november 27-e 33 éve a Véradók Napja.

Kiengedték a kórházból a cseh államfőt, így vasárnap kinevezi kormányfővé Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt elnökét. Ez a hivatalos aktus a korábbi tervek szerint pénteken történt volna meg, de az államfő munkaprogramját lemondták. Az új kormányfő kinevezése az érvényes járványügyi és higiéniai szabályok betartása mellett zajlik majd.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »