Az új kémügy gyanúsítottjai előzetesben maradnak

Meghosszabbították annak a két férfinak az előzetes letartóztatását, aki a rendőrség gyanúja szerint az Egyesült Államoknak és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) kémkedett Magyarországon. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta, a bíróság a kényszerintézkedést további két hónappal meghosszabbította.

Az Átlátszó.hu február 22-én írt arról egy ügyvédre hivatkozva, hogy a hatóságok az Egyesült Államoknak, az IMF-nek és a Svájci Alapnak való kémkedéssel gyanúsítják M. N.-t, az amerikai bejegyzésű Arcade LLC tulajdonosát és a cég magyarországi képviselőjét, B. B. Sz.-t. Az üzletember ügyvédje nonszensznek minősítette az eljárást, ezt egyebek mellett azzal indokolva, hogy az ügy nyomozati iratai nincsenek titkosítva.

A Válasz.hu úgy tudja, a gyanúsítottak egyike Demján Sándor üzlettársa volt, másikuk pedig a fejlesztési tárca főosztályvezető-helyetteseként, majd 2015-ig a Magyar Nemzeti Kereskedőház stratégiai tanácsadójaként dolgozott.

A két gyanúsított előzetes letartóztatását december 2-án rendelte el a bíróság. Egyikük ügyvédje, Kertész Gusztáv lapunknak korábban azt mondta, hogy a gyanúsítás olyan feljegyzéseken alapul, amelyeket a rendőrök az egyik férfi számítógépén találtak. Az ügyvéd nem árulta el, hogy mi szerepel a dokumentumokban, de annyit elmondott, hogy az egyik irat címe: Magyarország stratégiai védelmi terve.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »