Az új évtől emelkedni fognak az anyagi szükséghelyzetben lévők juttatásainak összegei

Az új évtől emelkedni fognak az anyagi szükséghelyzetben lévők juttatásainak összegei

A jövő év elejétől emelkedni fog az anyagi szükséghelyzetben lévők juttatásának összege. Az egy felnőtt vagy kiskorú szülő után járó ellátás 8 euróval 76,80 euróra emelkedik.

Juttatások a többgyermekes háztartásoknak

Jövő évtől egy másik közösen értékelt felnőtt vagy kiskorú szülő 38,40 eurós juttatásban részesül, a közösen értékelt eltartott gyermek, illetve az eltartott kiskorú gyermek pedig 43,70 eurós juttatásra lesz jogosult.

Ez következik az anyagi szükséghelyzetben lévők támogatásáról szóló törvényjavaslatból, amelyet a munka- és szociális ügyi tárca nyújtott be tárcaközi egyeztetésre. A munkaügyi minisztérium szerint az anyagi szükséghelyzetben lévők ellátása jelentősen növekedni fog a módosítás után, különösen a többgyermekes háztartások esetében.

„Például a kétgyermekes egyedülálló szülő esetében 33,30 euróval, kétgyermekes házaspár esetén 23,60 euróval emelkedik az ellátás” – közölte a tárca.

A járadékok egységesítése

Hírdetés

Az egy ellátásba összevont védelmi járadék és aktivációs járadék összege 5,30 euróval 75,70 euróra emelkedik.

A védelmi juttatás összegének egységesítésével 37 euróval 75,70 euróra emelkedik annak a háztartástagnak a bevétele, aki várandós, és a szülés várható időpontját megelőző nyolcadik hetet kezdte meg, illetve annak a háztartástagnak az esetében, akinek kedvezőtlen az egészségi állapota.

Az az egyedülálló szülő, aki egy év alatti kisgyermeket nevel, továbbra is igényelheti a 75,70 eurós védelem járadékot.

Megszűnik az egyedi hozzájárulás

A lakhatási támogatás összegét is növelni fogják, mégpedig 4,50 euróval 63,90 euróra – amennyiben a háztartás csak egy főből áll. Ha a háztartás egy- vagy többtagú, akkor az összeg 7,10 euróval 101,90 euróra emelkedik.

A legfontosabb javasolt módosítás az egyedi hozzájárulás eltörlése, amellyel a munkaügyi  minisztérium szerint az aktív munkaerőpiaci intézkedések politikáján belül kell foglalkozni.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »