Az új cég levédetné a Zsolnay nevet

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. a cég elleni újabb támadásnak minősíti, hogy a Ledina Kerámia Kft. (LK) “közvetett tulajdonosa” kezdeményezte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál a Zsolnay-márkanév védbejegyzését a saját nevére. Az LK szerint erre azért volt sürgősen szükség, mert a márkanév “a Zsolnay mulasztása miatt védtelenné vált”.

A Zsolnay az MTI-nek pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a védbejegyzést Bozóki János, az LK “közvetett tulajdonosa” szeptember 1-jén kezdeményezte. 

Hozzátették: augusztusban a pécsi önkormányzat a férfihez köthető cégnek értékesítette az LK-t, amelynek 118, a Zsolnaytól átcsábított munkavállalója van. A cég felügyelőbizottságának elnöke Szabó Iván ügyvéd, a pécsi önkormányzat jogi képviselője, a grémium további két tagja pedig Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) pécsi polgármester bizalmi emberei – állítják a közleményben.     

A zrt. szerint “az önkormányzat és a hozzá közel álló vállalkozói kör nem tett le arról, hogy Pécsett, a Zsolnay-márkanevet bitorolva porcelángyártásba kezdjen, megkárosítva ezzel a Zsolnay-márkanév jogos tulajdonosát, a porcelánmanufaktúrát”.     

Kifejezetten aggályosnak minősítették a pécsi önkormányzat érintettségét, mivel a megyeszékhely korábban több szerződésben is vállalta, hogy megőrzi a Zsolnay-örökséget és annak hagyományait, amit szerintük most éppen Bozóki János “készül aláásni”.     

A Ledina pénteken a MTI-hez eljuttatott közleményében reagált a zrt. állításaira. Kijelentették: a társaság százszázalékos magyar tulajdonú, Magyarországon adózó cég, amelynek nincs köze sem a pécsi önkormányzathoz, sem a “Zsolnay által említett felügyelőbizottsági tagokhoz”. Utóbbiaktól az új tulajdonos egyik első intézkedése volt megválni – jegyezték meg.     

A közleményben leszögezték: a Ledina főtulajdonosa  felelősséget érez a Zsolnay-kultúra fenntartása iránt, amelyet szerintük a porcelánmanufaktúra láthatóan nem tud biztosítani.     

“Az érintett áruosztály levédésére éppen azért volt sürgősen szükség, mert az – a Zsolnay mulasztása miatt – védtelenné vált” – fogalmaztak, hozzátéve: az LK tulajdonosa szoros együttműködést igyekszik kialakítani a Zsolnay-család két tagjával azért, hogy valamennyi Zsolnay-örökséggel kapcsolatos jog “végre biztos helyen legyen”.     A közlemény szerint csak így látják biztosítottnak “a Zsolnay név és a kultúra hosszú távú fennmaradását”.     

Az LK-t a pécsi közgyűlés az idén májusban hozta létre azzal a céllal, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. Az új céghez június elején át is szerződött a Zsolnay több mint 170 alkalmazottjából 130.       

Az LK indulása azonban nehézségekbe ütközött, mert a Kaposvári Törvényszék július elején elutasította a társaság bejegyzés iránti kérelmét, ezt azonban a Pécsi Ítélőtábla egy hónappal később felülbírálta, így a cég jogerősen bejegyezhetővé vált. Ezt követően a társaságot a pécsi önkormányzat augusztus végén eladta.     

Eközben a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. elleni felszámolási eljárást augusztus elején a Zalaegerszegi Törvényszék soron kívül megszüntette.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »