Az új amerikai alkotmánybíró megszavazásakor korlátozott lesz a vita

Az amerikai szenátus arról döntött vasárnap, hogy az Amy Coney Barrett alkotmánybíró-jelöltről tartandó szenátusi szavazáson a vita korlátozott ideig tart. Elemzők szerint erre azért van szükség, hogy a szenátus végszavazását hétfőn, helyi idő szerint az esti órákban lezárhassák.

A vasárnapi voksolás párthovatartozás szerint történt, a politikusok 51:48 arányban fogadták el a vita korlátozásáról szóló szabályt. Két republikánus szenátor – az alaszkai Lisa Murkowski és Maine állam szenátora, Susan Collins – a vita korlátozása ellen voksolt.

A 49 éves, konzervatív Coney Barrettet Donald Trump elnök jelölte az elhunyt Ruth Bader Ginsburg, liberális bíró helyére a kilenctagú legfelsőbb bíróságon. Az Egyesült Államokban a szövetségi legfelsőbb bíróság tölti be az alkotmánybíróság szerepét.

Hírdetés

A négynapos meghallgatás után a szenátus igazságügyi bizottsága csütörtökön támogatásáról biztosította a jelöltet. Az alkotmánybíró-jelölést az elnökválasztás után szorgalmazó demokrata párti szenátorok bojkottálták a szavazást, arra hivatkozva, hogy így szavazatképtelen lesz a bizottság. A szabályzat szerint ugyanis két kisebbségi politikus nélkül a szavazás nem érvényes. Lindsey Graham, a bizottság republikánus elnöke azonban eltörölte ezt a szabályt, mondván, a demokrata párti politikusok szándékosan akarták meghiúsítani a szavazást.

A szenátusban 53:47 arányban a republikánusok vannak többségben, így Coney Barret alkotmánybírói kinevezését várhatóan megszavazzák. Szombaton délután még Lisa Murkowski, alaszkai republikánus szenátor is azt jelezte, hogy felülvizsgálta korábbi, elutasító álláspontját, és megszavazza Coney Barrettet. “Nincs kétségem a képességeit és azt illetően, hogy kiválóan ellátja majd a munkáját” – fogalmazott Murkowski.

Amy Coney Barrett megválasztásával az alkotmánybíróságon 6:3 arányban többségben lesznek a konzervatív bírák. Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje a héten kilátásba helyezte, hogy bizottságot hoz létre annak megvizsgálására, van-e lehetőség “eltölteni” az alkotmánybíróságot, kibővíteni a testület több mint 200 éve érvényben lévő létszámát.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »