Az új államfő első beszéde

Az új államfő első beszéde

Szombaton ünnepélyesen beiktatták Szlovákia új köztársasági elnökét Zuzana Čaputová személyében. Beszéde végén az országban élő nemzetiségek nyelvén is köszönetet mondott.

Drága polgártársaim,
Amikor a köztársasági elnöki funkcióért indultam, sokszor elmondtam, hogy minden állampolgár elnöke akarok lenni. Néhány perccel ezelőtt letettem a hivatali esküt az Alkotmánybíróság elnöke előtt, azóta elnöke vagyok minden állampolgárnak. De ez így csak formális értelemben lenne igaz, ami nem elég. Szeretném elmondani ebben az ünnepi pillanatban, hogy más, sokkal átfogóbb értelemben szeretnék minden állampolgár elnöke lenni.

Hírdetés

Felelősségként fogom fel a szolgálatot, amely iránt elköteleztem maga. Felelősségként a hatáskörök megfelelő, alkotmányos és következetes gyakorlásáért, de felelősségként valami törékenyebb iránt is, amin minden közhivataloknak igyekeznie kell. És ez a bizalom. Az állampolgárok irántunk érzett, az általuk megválasztott tisztségviselőkbe vetett bizalma, az intézmények iránti bizalom, a tudat, hogy a szabályok mindenkire vonatkoznak, a Szlovákiába, a hazába vetett bizalom. Szeretnék hozzájárulni a konstruktív együttműködéshez, nyugodt és tárgyilagos hangot megütni, a türelmet és az értékek iránti elkötelezettséget képviselni, azt, ami miatt a politikába beléptem. Megígérem, hogy mint eddig is, megpróbálok felülemelkedni a személyeskedő támadásokon, és nem elfelejteni, hogy nem ezek, hanem az emberek szolgálata miatt vagyok itt.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »