Az SZMPSZ Németh Krisztiánt és családját jutalmazta az idei Tehetségnagykövet Díjjal – KÉPGALÉRIÁVAL

Az SZMPSZ Németh Krisztiánt és családját jutalmazta az idei Tehetségnagykövet Díjjal – KÉPGALÉRIÁVAL

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége június 24-én a komáromi Danubius szálló nagytermében tartotta a VII. Felvidéki Tehetségnapot. Az SZMPSZ által korábban meghirdetett pályázatra a hazai magyar tannyelvű oktatási intézmények a kiemelkedő országos és nemzetközi eredményeket elérő tálentumjaikat nevezhették be. Közülük a legsikeresebbeket és a mentorjaikat is megjutalmazták a rangos eseményen, ahol Németh Krisztián, a MOL Akadémia és a DAC ifjúsági sportigazgatója a családjával együtt vehette át az idei Tehetségnagykövet Díjat.

„Szeretettel köszöntök mindenkit az SZMPSZ nevében, annak a szervezetnek az elnökeként, amely megalakulásától kezdve szívügyének tekinti a tehetséges diákok felkarolását, figyelemmel kíséri és támogatja pályájuk alakulásának további állomásait is. Immár hetedik alkalommal hirdettük meg a Felvidéki Tehetségnapot, hogy megismerjünk minden olyan kis- és nagydiákot, aki érdemes lehet arra, hogy követendő példaként álljon kortársai előtt a tudományok, illetve a művészetek valamely ágában. Az idén 7 kategóriában 101 jelölt kaphatott meghívót a mai seregszemlére, akik mindnyájan megfeleltek a szigorú követelményeknek: kerületi, országos vagy nemzetközi szinten a legjobbak közé jutottak be a természet- (36-an) és társadalomtudományok (4-en), továbbá a magyar nyelv és irodalom (22-en), az előadó- (18-an), a zene- (5-en) és a képzőművészet (7-en), illetve a sport és a mozgáskultúra (9-en) területén. Gratulálunk, büszkék vagyunk rátok, mint ahogy büszkék lehetnek a szüleitek és a mentoraitok is!” – mondta el megnyitó beszédében Fekete Irén, az SZMPSZ országos elnöke.

Majd leszögezte, hogy a mondás szerint mindenki jó valamiben, de a tehetség ennél több: egy adomány, egy lehetőség, a sors ajándéka.

Nem minden tehetség kerül ugyanis jó talajba, megfelelő közegbe, ahol figyelmet, támogatást kaphat. A tehetséget gondozni, nevelgetni, nyesegetni, jó irányba terelgetni kell a neki megfelelő támogató környezetben, amit a szülők, az elkötelezett pedagógusok és a társadalom erre szakosodott szervezetei, az SZMPSZ-szel együtt tudnak biztosítani.

„Az érdeklődés, figyelem és tisztelet középpontjában tehát ma ti álltok, kedves fiatalok! Örvendeztessetek meg mindannyiunkat a bennetek rejlő értékkel, amelynek gondozását a következőkben sem fogjuk figyelmen kívül hagyni!

A mentorokat, pedagógustársaimat arra kérem, hogy továbbra is tartsák rajta a szemüket tehetségeiken, és fedezzenek fel újakat is, hiszen Czeizel Endre is azt vallotta, hogy időnként a szürkének látszó kavicsból is előtűnik a drágakő… Minden egyes tehetség-palánta váltsa be az ígéretet, növekedjenek, erősödjenek, és tegyék szebbé a világot! Az öröm ma legyen mindenkié!”

– fogalmazott Fekete Irén.

Azután Keszegh Béla, Komárom polgármestere szólt a jelenlevőkhöz: „Még az ellenség is mindig meghajlott a sokszínű kincsnek számító tehetség előtt, amit próbált mások elől elhalászni…

A mai díjazottakat arra sarkallom, hogy éljenek a saját kincsükkel, azt akár külföldön is csiszolgassák, de az ismeretgyarapító világjárásuk után térjenek haza a szülőföldjükre, s az új ismereteiket idehaza kamatoztassák – közös szebb jövőnk érdekében!“

Hírdetés

Strédl Terézia pszichológus, a Selye János Egyetem docense pedig a témába vágó előadásában arra is felhívta a figyelmet, hogy a tehetséggel tudatosan kell bánni, minden jó alkalmat meg kell ragadni a kibontakoztatásához és a fejlesztéséhez.

Czibor Angelika műsorvezető a szintén jutalmazott Danis Doriánnal együtt a színpadra szólította a díjazottakat, Fekete Irén Vörös Mária országos alelnökkel együtt pedig a sikeres ifjaknak átadta a tehetségdíjakat, okleveleket és könyveket. Közülük Nátek Eszter (ének), Ördögh Zsófia (vers), Czibor Lea (látványtánc), Mácsik Bence (ének), Majer Jázmin (próza), Sebők Zsóka (latin-amerikai tánc) és Bittera Sophia Iman (ének) fellépése színesítette a műsort. Azt követően a 118 érintett mentor közül a jelen levők is oklevelet és virágot kaptak, s az egyikük, Záhorská Renáta, a Komáromi Művészeti Alapiskola énektanára fellépésével szintén megörvendeztette a közönséget.

A rendezvény fénypontjaként Vörös Mária méltatta az idei „tehetség-nagykövetet”, vagyis a Diósförgepatonyban élő, de szoros dunaszerdahelyi kötődésű Németh Krisztiánt és családját, „amelyet a tehetség és a sport, pontosabban az élsport iránti feltétlen, elkötelezett rajongás jellemez”.

Fekete Irén pedig a Németh-házaspárnak „a szlovákiai viszonylatban gazdag és kiemelkedő sportteljesítményéért és kivételes edzői munkájáért“ átadta a Tehetségnagykövet Díjat, amit a két éppen edzésen levő fiuk és a jelen levő kislányuk nevében Krisztián köszönt meg.

Kiemelte: a jelenlegi covidos-háborús-értékzavaros világban külön (hang)súlya van annak, hogy a díj történetében először azt nem egyetlen személy, hanem egész család kapja. Megdicsérte a látott diákprodukciókat, s minden díjazott ifjú tehetségnek további sikeres, boldog életutat kívánt.

Németh Krisztián, a pedagógia doktora: volt hivatásos labdarúgó, szlovák válogatott, testnevelés szakos pedagógus, labdarúgóedző Dunaszerdahelyen született, de Diósförgepatonyban nőtt fel, ott indult a futballkarrierje is. Fiatal tehetségként, tizenöt éves korában igazolt a DAC-hoz, s a csapathoz ma is ezer szállal kötődik. A labdarúgás mellett a tanulásra is maradt ideje, felsőfokú képesítést szerzett a pozsonyi Testnevelési és Sporttudományi Karon. A sportolói pályafutása rövidebb-hosszabb megállókkal a pozsonyi Slovan, Szenc, Dunaszerdahely, Bacsfa, Rimaszombat,Tatabánya és a puhói Matador csapatainál folytatódott. 2006-ban ismét visszatért a DAC-hoz, ahol további öt évig futballozott.

Az élvonalban 74, a három legfelsőbb osztályban összesen 185 mérkőzésen lépett pályára a DAC színeiben. Közben egyre élénkebben érdekelte a háttérben folyó az edzői munka. Kezdetben segédedzőként ült a kispadon, több edző munkáját is segítette. Rövid kitérőt tett az FK 2007 ifjúsági labdarúgó klubhoz, és a várkonyi felnőtt csapatot a III. ligába vezette. 2014-ben már a DAC sportigazgatójaként tevékenykedett, amellett edzőként az U19-es korosztállyal 2015-ben kiharcolta az I. ligába való jutást. 2016-ban ismét a DAC felnőtt csapatát edzette, majd a klub ifjúsági vezetője lett. Jelenleg a MOL Akadémia ifjúsági sportigazgatója, a DAC edzője és az FC DAC Dunaszerdahely Ifjúsági Sportigazgatója.

Saját bevallása szerint soha nem tétlenkedett, a sportolói karrierje mellett megszerezte a legmagasabb edzői képesítést, angolul tanult, doktorátust szerzett. Úgy véli, folyamatosan képeznie kell magát, hogy minél szélesebb, tágabb legyen a látóköre. Külföldi tapasztalatokat gyűjt a legnevesebb európai futballakadémiákon folyó munkáról: meglátogatta az Arsenal, a Bayern München, az Anderlecht, az Ajax akadémiáit, és tájékozódott az ifjúsági világbajnok Franciaországban is. A látottakat idehaza hasznosítja, beépíti a fiatalok nevelésébe, előnyt kovácsolva belőle az ellenfelekkel szemben.Vallja, hogy a tehetség és a tudás mellé fontos az elhivatottság, a szenvedély és a pozitív megszállottság, mely rá is jellemző.

A felesége, Németh Lívia kémia-biológia szakos pedagógus. 3 gyermek édesanyja. Sokszoros szlovák kézilabda válogatott, 2002-ben elnyerte az év szlovák kézilabdázónője címet. Aktív sportpályafutása befejeztével is hű maradt a kézilabdához, lánycsapatok edzőjeként dolgozik Dunaszerdahelyen, a DAC Sportklub kézilabda szakosztályánál, valamint a Vidékfejlesztési és Középfokú Sportiskolában. Tanítványainak egyre gyarapodó hazai és nemzetközi sikerei bizonyítják rátermettségét.

A gyermekeik örökölték és ahogy mondani szokták, valószínűleg az anyatejjel szívták magukba a sport iránti szeretetet. A 18 éves Attila a Dunaszerdahelyi Sportgimnázium kitüntetett tanulója, az FC DAC U 19 kapusa, a 10 éves Levente az FC DAC U 12 oszlopos tagja, a Diósförgepatonyi Móricz Zsigmond Alapiskola kitüntetett tanulója, a 3 éves Luca pedig a diósförgepatonyi óvoda nyuszi csoportjánk örökmozgója – belőle még bármi, akár világbajnok is lehet…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »