Az SNS hosszabb szabadságot, a Híd adócsökkentést javasol

Az SNS hosszabb szabadságot, a  Híd adócsökkentést javasol

Az SNS minden munkavállaló számára legalább 25 nap szabadságot javasol, a Híd adócsökkentésről szóló javaslatcsomagot terjesztett a parlament elé.

Ebben egyebek mellett növelné az adóalap adómentes részét, mely a javaslat szerint a létminimum 19,2-szereséről annak 22,7-szeresére emelkedne. Ugyancsak növelnék az adóalap házastárs után járó adómentes részét is. Az adócsökkentés lépcsőzetes bevezetését indítványozzák, mégpedig oly módon, hogy az adóalap adómentes részét 2020-ban a létminimum 21-szeresére, majd 2021-ben a 22,7-szeresére növelnék. Ennek következtében 2020-ban 180 millió euróval, 2021-ben pedig 170 millió euróval csökkennének a költségvetési bevételek, ám a beterjesztők álláspontja szerint a településeknek visszaosztott adórész nem hiányzik majd, mivel az ebből az adónemből származó bevétel évről évre jelentősen növekszik.

Ez a gyakorlatban azt eredményezné, hogy aki havonta bruttó 1000 eurót keres, az a járulékcsökkentés után havi 10 euróval több nettó fizetést kapna. Azoknak az egyéni vállalkozóknak, akik jövőre 506,5 eurós kivetési alapból számított járulékot fizetnek, a csökkentés után havi 5,06 euróval több lenne a nettó bevételük. Az indoklás szerint a rokkantbiztosítási alapban már hosszú ideje felesleg halmozódik fel, így a csökkentés után is maradna itt felesleg.

Hírdetés

A javaslat szerint a szolidaritási tartalékalapba fizetendő járulékot 4,75 százalékkal 0,75 százalékra csökkentenék, de ezzel párhuzamosan 14-ről 18 százalékra emelkedne a munkaadó által fizetett öregségi nyugdíjjárulék. Ugyanez a tétel az egyéni vállalkozók, az önkéntes nyugdíjbiztosítással rendelkezők és az állam számára 18 százalékról 22 százalékra emelkedne. A járulékokra vonatkozó változás nem érinti a költségvetést, mivel csak az egyes alapok közötti átalakításról van szó.

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő a munka közterheinek csökkentését, így a Híd javaslatát tartja járhatóbb útnak. „Arra ösztönzöm majd a koalíciós partnereket, hogy a javasolt intézkedések ötvözetét fogadjuk el” – mondta a miniszterelnök.

(Felvidék.ma/TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »