Az SNS bocsánatkérésre szólította fel Gyimesi Györgyöt a Preambulummal kapcsolatos kijelentéséért

Az SNS bocsánatkérésre szólította fel Gyimesi Györgyöt a Preambulummal kapcsolatos kijelentéséért

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) bocsánatkérésre szólította fel Gyimesi Györgyöt (OLaNO), miután a parlamenti képviselő a népszámlálási eredmények értékelése kapcsán kijelentette, hogy Szlovákia nem csak a szlovákok nemzetállama, és hogy a szlovák alkotmány preambuluma sem valós helyzetet ír le akkor, mikor úgy fogalmaz, hogy “mi, a szlovák nemzet…”, mivel van itt egy 16,5 százalékos népesség, aki nem vallja magát szlováknak (egy része semmilyen nemzetiséget sem vallott meg – a szerk. megj.).

“A Szlovák Köztársaság legnagyobb törvényére, az Alkotmányra azt mondani, hogy rossz a preambuluma, Szlovákia megsértése.”

olvasható az SNS közleményében. A szlovák nemzetiek szerint Gyimesi nem tudatosítja, hogy minden országban van államalkotó nemzet, ami Szlovákia esetében a szlovákokat jelenti, “tetszik vagy sem” Gyimesinek. Dankoék úgy vélik, hogy az ilyen kijelentések visszavisznek a középkorba, rontják a magyar-szlovák kapcsolatokat és tönkretesznek mindent, amit az SNS próbált kiépíteni az elmúlt években.

Hírdetés

“A szlovákoknak és magyaroknak a lengyelekkel és csehekkel együtt kell dolgozniuk Brüsszel ellen. Az ilyen politikai pontszerzések nem valók Szlovákia modern politikájába. Felszólítjuk ezért, hogy haladéktalanul kérjen nyilvánosan bocsánatot. Abban az esetben, ha nem tetszik neki a Szlovák Köztársaság Alkotmánya, úgy Gyimesi úr adja vissza képviselői mandátumát és jelöltesse magát egy másik ország másik parlamentjébe, ahol tetszeni fog neki az alkotmány”

írják az SNS-esek.

Gyimesi a 2021-es népszámlálás eredményéről: Megnyertük az identitásért vívott csatát

SITA, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »