Az SIS állást foglalt a szlovákiai származású iszlamistával kapcsolatban

Az SIS állást foglalt a szlovákiai származású iszlamistával kapcsolatban

A szlovák titkosrendőrség (SIS) kedden nyilatkozatot tett közzé azzal a szlovákiai származású radikális iszlamistával kapcsolatban, akit múlt hét végén vettek őrizetbe a cseh hatóságok.

A szlovák állampolgárt terrortámadás előkészítésének gyanúja miatt tartóztatták le. Az eset súlyosságára és a megnövekedett érdeklődésre tekintettel az SIS kivételt tett, és nyilatkozatot tett közzé az ügyben. „A terrorellenes harc, illetve a szélsőségesség terjesztése elleni küzdelem nevében folytatott hírszerző tevékenység során az SIS azonosította az őrizetbe vett személy gyanús magatartását és vallási radikalizálódását. A megszerzett információkat aktívan megosztotta a hírszerzések nemzetközi együttműködése keretében” – nyilatkozta kedden a TASR hírügynökségnek Branislav Zvara, az SIS szóvivője.

Hozzátette: az SIS ezzel összefüggésben biztosítja a nyilvánosságot, hogy továbbra is ellátja a feladatait a terrorellenes harc területén. Utóbbi terület jelenleg kulcsfontosságúnak számít a Szlovák Köztársaság és állampolgárainak védelme szempontjából.

 

Hírdetés

A szlovákiai származású radikális iszlamista lakásában a cseh rendőrség különféle vegyszereket és bombakészítési útmutatókat talált, illetve arról szóló anyagokat, hogyan lehet a bombát a testhez, vagy egy gépkocsihoz erősíteni. Az illető három éve tért át az iszlám hitre, és vette fel az Abdul Rahman nevet. Ő az első iszlamista Csehországban, akit a rendőrség őrizetbe vett és terrortámadás előkészítésével gyanúsít. Minderről szeptember 14-én tájékoztatott az iDNES.cz hírportál.

Az őrizetbe vett Dominik K. a közösségi oldalon nyugtalanító üzeneteket osztott meg, például egy fényképet, amelyen a következő felirat szerepelt: „Ez a mi országunk lesz! És nem lehet majd mindenkié!”

Miután a fiatalember áttért az iszlám hitre, az iDNES.cz információi szerint gyakran mutatkozott katonai egyenruhában, felemelt jobb mutatóujjal, amellyel az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai az odaadásukat fejezik ki. A rendőrség meggyőződése, hogy radikális iszlamistáról van szó, akinek azért indítványozták az előzetes letartóztatását, mert fennáll a veszélye, hogy a dzsihád nevében megvalósítja a tervezett terrortámadást.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »