Az SaS újra kormányt buktatna? Mivel járhat Sulíkék ultimátuma? – Körkép.sk elemzés

Az SaS újra kormányt buktatna? Mivel járhat Sulíkék ultimátuma? – Körkép.sk elemzés

A Richard Sulík vezette jobboldali liberális párt eddig már két olyan kormányt is megbuktatott, melyben maga is koalíciós partner volt. Ezek Iveta Radičová és Igor Matovič kormányai voltak. Az egyiket két év, a másikat egy év után sikerült megbuktatniuk Sulíkéknak.

A pártelnök mai szavai szerint könnyen elképzelhető, hogy a harmadik ilyen kormány Eduard Heger kormánya lesz.

Az SaS megint elégedetlen

Richard Sulík ma bejelentette, hogy a párt július 6-ra összehívja Országos Tanácsát. A 13 fős testület ezúttal kibővített formátumban, azaz a miniszterekkel és parlamenti képviselőkkel kibővítve fog ülésezni. A találkozón áttekintik a kormányzási időszakot, és Sulík szavai szerint döntést hoznak azzal kapcsolatban, hogyan képzeli ez az SaS a jövőbeli kormányzást.

„Várhatóan feltételeket fogalmazunk meg“

– jelentette ki Sulík. A párt hosszú ideke rossz viszonyt ápol Igor Matovič pénzügyminiszterrel, az OĽaNO elnökével, akit már sikerült leváltaniuk a kormányfői székből.

Nem kizárt, hogy a feltétel ezúttal ultimátum lesz. Mégpedig arra vonatkozóan, hogy Eduard Heger kormányfő vagy leváltja Igor Matovičot, vagy az SaS távozik a kormányból.

Kérdés, hajlandó lesz-e erre az OĽaNO-s kormányfő. A párt ugyanis egyszer már eleget tett Sulíkék kérésének, de a helyzet azóta sem rendeződött.

Hírdetés

Eduart Heger Sulík mai sajtótájékoztatójával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy számára a legfontosabb, hogy a négyes koalíció, azaz az OĽaNO – Sme rodina – SaS – Za ľudí kitöltse választási ciklusát.

Ez nem zárja ki azt, hogy Matovič helyett más pénzügyminiszterrel. Kérdés, mit szólna ehhez maga Matovič, akit szalámi taktikával így már nemcsak a kormányfői, hanem a miniszteri székből is távozásra kényszerítenének.

Amennyiben az OĽaNO kiáll pártelnöke és pénzügyminisztere mellett, az SaS távozása jelentheti a megoldást a jelenlegi helyzetből. Ez kisebbségi kormányzást jelent.

A parlamentben a koalíciónak jelenleg 92 fős többsége van. Az SaS 19 képviselővel rendelkezik. Nélkülük 73 képviselő marad, ami kevesebb, mint a parlamenti többség.

Kérdés persze, mennyire lenne egységes az SaS Országos Tanácsa a kormányból való távozást illetően. Tekintve, hogy négy miniszterüknek is távozniuk kellene, ráadásul épp most, amikor az Uniós Helyreállítási Alapból eurómilliárdokról döntenek. A négy miniszter a parlamentbe visszaülve négy jelenlegi képviselő helyét veszik át, akik elvesztenék parlamenti mandátumukat.

Az OĽaNO részéről mindenesetre a hétvégén békülő hangnemet ütött meg Heger és Matovič. Utóbbi elnézést kért az esetleges hibákért az SaS-tól és új kezdetet hirdetett. Sulíkék reakcióiból ítélve szavai nem igazán találtak megértésre.

Mindenesetre egy esetleges előrehozott választás a szükséges törvényi időpontok betartása mellett 2023 első negyedévében lehetne legkorábban, ami egy évvel lenne hamarább, mint a jelenlegi választási időszak vége.

A politikában általában forró ősz szokott lenni, az SaS ismételt kormánybuktatási szándékából ítélve már a nyár is forró lehet. Nemcsak a hőmérő higanyszála alapján, hanem politikailag is.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »