Az SaS szerint Matovič nem az állampolgárok érdekei szerint látja el a feladatait

Az SaS összegyűjtötte a szükséges képviselői támogató aláírásokat egy rendkívüli parlamenti ülés összehívásához, melyen Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter visszahívásáról fognak tárgyalni – tájékoztatott Anna Zemanová, a párt frakcióvezetője.

Az indítványt 32 képviselő írta alá, az SaS-en kívül Miroslav Kollár és Tomáš Valášek független képviselők, valamint a Hlas-SD 9 képviselője. A házszabály szerint Boris Kollár (Sme rodina) házelnöknek hét napon belül össze kell hívnia a rendkívüli ülést.

A párt szerint Matovič az ötleteivel feldúlja az államháztartást és nehezíti a kormány munkáját, nem tartja magát az alkotmányos és törvényes keretekhez, és ezzel árt a demokratikus jogállamnak és a polgári társadalomnak.

A liberális párt leszögezte, nem személyes okok állnak a leváltás kezdeményezése mögött, hanem alkotmányos, törvényi és politikai okok. Zemanová elmondta, az indítvány támogatása ügyében először a kormánypárti oldalról korábban távozó képviselőket keresték meg, a szélsőséges képviselők megszólítását pedig kizárták.

Hírdetés

A Hlas-SD képviselőinek támogatását Zemanová azzal magyarázta, hogy Peter Pellegriniék reagáltak a nyilvános ajánlatra, az SaS pedig elfogadta azt.

„A következő választás arról fog szólni, hogy ki követ el árulást és áll össze a maffiával, és kiknek lehet elhinni, hogy sosem csatlakoznak olyan emberekhez, akik teljesen szétlopták az országot és a lelkükön szárad Ján és Martina halála. Az OĽaNO sosem köt koalíciót sem a Smer-SD-vel, sem az átkeresztelt Smerrel” – mondta Matovič.

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője kijelentette, csalódott az SaS eljárása miatt, szerinte bosszúról van szó. Ő is azt hangoztatta, hogy a liberálisok „szégyentelenül” szövetkeztek azokkal, akik „éveken át ártottak az országnak és ellopták a közpénzeket”.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »