Az SaS módosítaná a nyelvtörvényt

Az SaS módosítaná a nyelvtörvényt

A nyelvtörvény azon záradékát, miszerint a szlovák nyelv előnyt élvez a Szlovákiában használatos többi nyelvvel szemben, törölni kellene a törvényből. Ezt a módosítást az SaS frakciójának tagjai – Ondrej Dostál, Zuzana Zimenová és Renáta Kaščáková – terjesztenék elő. A törvénymódosítás a településeket, az egyházakat és az iskolákat is érintené.

Az SaS politikusai a törvény azon részeit szüntetnék meg, amelyek a szabad információáramlást akadályozzák, és erre ürügyként az ország hivatalos nyelvének védelmét használják.

Hírdetés

Az SaS további módosításokat is tervez a nyelvtörvényben: az egyházak a tervezet szerint maguk dönthetnék el, milyen nyelven adják ki hivatalos dokumentumaikat; a települések krónikáját a szlovák mellett magyarul is lehet vezetni, de a módosítás szerint a magyar változatnak nem kellene kötelezően egyezni a szlovák változattal.

A kisebbségi iskolák jelenleg két nyelven vezetett dokumentációját eszerint szintén lehetne csak az adott kisebbség nyelvén vezetni. Arról, hogy milyen dokumentumokat vezetnének továbbra is két nyelven, az oktatási minisztériummal egyeztetnének.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »