Az SaS megszerezte a rendkívüli üléshez szükséges támogatást, jövő héten megpróbálják leváltani Matovičot

Az SaS megszerezte a rendkívüli üléshez szükséges támogatást, jövő héten megpróbálják leváltani Matovičot

Az SaS-nek sikerült elég aláírást összegyűjtenie egy Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter leváltását kezdeményező rendkívüli parlamenti üléshez. A törvény szerint legalább 30 képviselő aláírása kell egy ilyen beadványhoz. Az SaS-nek 21 mandátuma van, így más ellenzékieket is meg kellett szólítania. A csatlakozók listája elég beszédes.

Nem meglepő, hogy az Za ľudíból 2021 tavaszán kilépő két képviselő, Tomáš Valášek (ma a Progresívne Slovensko) és Miroslav Kollár (ma SPOLU) is csatlakozott az SaS kezdeményezéséhez.

Kissé zavarbaejtő ugyanakkor, hogy a liberálisokat végül a HLAS képviselői segítették ki. Ez elvileg nem lenne meglepő, hiszen már régóta beszélnek (nem csak a kulisszák mögött) arról, hogy az SaS és a HLAS egyre szervezettebben hangolja össze politikáját az OĽANO ellen.

A dolog azonban annyiból mindenképp furcsa, hogy Igor Matovič eltávolítása esetén az SaS visszatérne a koalícióba, vagyis véget érne a kisebbségi kormányzás. Az OĽANO végig egyértelművé tette, hogy visszavárja az SaS-t, az SaS pedig végig azt kommunikálta, hogy szívesen visszatér, ha Matovič már nem lesz pozícióban.

Hírdetés

A Markíza értesülései szerint az SaS a beadványt pénteken adja le, a rendkívüli ülést várhatóan a jövő héten írják ki.

A rendkívüli ülés kimenetele erősen kétséges. A Smer épp a fent említett okok miatt nem biztos, hogy támogatni fogja az SaS-t Matovič megbuktatásában, mert elvileg a kormány bukásában érdekelt. Ugyanakkor nem lehet kizárni, főleg annak fényében, hogy Robert Fico smeres pártelnök az elmúlt időszakban többször is személyesen találkozott Richard Sulíkkal.

Viszont, ha a Smer nem csatlakozik Matovič megbuktatásához, akkor az SaS-nek nem elég a HLAS támogatása, kell a Republika is, sőt, a koalíciós képviselők köréből is is kellenének támogató szavazatok.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »