Az SaS Kolíkovát akarja az igazságügy élén, és hajlandó tárgyalni a házelnök-helyettesi posztról

Az SaS Kolíkovát akarja az igazságügy élén, és hajlandó tárgyalni a házelnök-helyettesi posztról

Az SaS-nek nem áll szándékában kezdeményezni Maroš Žilinka  főügyész leváltását, amennyiben nem lesz egyöntetű álláspont ezzel kapcsolatban a koalícióban – jelentette ki Richard Sulík az SaS elnöke a Markíza televízió Na telo című politikai műsorában. Alojz Baránik, az SaS képviselője azonban a minap épp Žilinka visszahívását lengette be. Ezzel kapcsolatban Sulík leszögezte, hogy nyilván Baránik “személyes véleményéről” lehet szó csupán.

Sulík Žilinka nemrégiben hozott, nagy port kavaró döntéseit nem kifogásolta, azt azonban megjegyezte, hogy a főügyész jobban is “kommunikálhatta volna” terveit. Žilinka nemrég saját hatáskörben megszüntette a Vladimír Pčolinský volt SIS-igazgató elleni korrupciós vádat, ahogy Jaroslav Haščák  volt Penta-vezér pénzmosási ügyét is lenullázta az ügy másik két érintettje elleni eljárásokat is beleértve.

Sulík kijelentette, hogy az SaS “kész támogatni Veronika Remišovát miniszterelnök-helyettesi pozíciójában a családi béke megőrzése érdekében”, illetve “hajlandók tárgyalni” a parlament alelnöki posztját érintő kérdésben.

Hírdetés

A Za ľudí liberális szárnya Mária Kolíková igazságügyi miniszter vezetésével a héten átigazolt az SaS-hez, amivel a liberálisok frakciója 13 képviselőről 19-re hízott. Ezzel az SaS a második legnagyobb kormánypárttá lépett elő (függetlenül a választási eredményektől), az íratlan szabályok szerint őt illetné a házelnöki poszt, a SIS-igazgatójának jelölési joga. Az SaS igyekszik nagylelkűnek tűnni a tévékamerák előtt, mert szeretnék elérni, hogy a Za ľudí-ból kivált Mária Kolíková megtarthassa az igazságügyi miniszteri posztot.

A koalíciós szerződés megnyitása azonban még kérdéses, bár nem lesz egyszerű az ezzel kapcsolatos vita. Sulík elvárásai ugyanis nem teljesen passzolnak a szerződés szabályaihoz, ugyanis abban a választási eredményekhez van viszonyítva a pozíciók elosztása, nem a frakciók nagyságához. Sulík szerint azonban “arányos lenne”, ha az SaS a jelenlegi három miniszteri poszt mellé megkapná negyediknek Kolíkovát az igazságügyi tárca élén.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »