Az SaS felmondja a koalíciós szerződést

Az SaS felmondja a koalíciós szerződést

Az SaS felmondja a koalíciós megállapodást. Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnöktől olyan új megállapodás kidolgozását várja, amely tükrözi a jelenlegi politikai realitásokat, és amelyből az következik, hogy Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter nem lesz a kormány tagja. Ha erre augusztus végéig nem kerül sor, az SaS miniszterei lemondanak. A párt az Országos Tanács szerdai rendkívüli ülésén hozta meg a döntést.

„A kormánykoalíció legnagyobb problémája Igor Matovič. Sajnálom, hogy ki kellett mondanom ezt a mondatot, 12 éve ismerjük egymást, hosszú éveken át együtt harcoltunk, a mi jelöltlistánkon kezdte, de már nem lehet továbbra is szemet hunyni bizonyos dolgok felett” – jelentette ki Richard Sulík, az SaS elnöke, gazdasági miniszter.

Ha az OĽANO Matovič távozása fejében azt követelné, hogy ő is mondjon le, elgondolkodik ezen, ha már az asztalán lesz a javaslat. A párt úgy tervezi, írásban nyújtja be elvárásait a miniszterelnöknek, hogy azok alapján dolgozzák ki az új koalíciós megállapodást.

– hangsúlyozta Sulík, és hozzátette, a koalíció működését „egy személy rontja, aki nem tud uralkodni magán”.

Sulík bírálta azt, ahogyan Matovič a közpénzekhez viszonyul. Sulík szerint az OĽANO elnöke úgy bánik az államkasszával, mint egy persellyel, amiből az ötleteire költhet. A liberálisoknak Matovič kormányból való távozásán kívül más feltételei is vannak. Sulík szerint elfogadhatatlan, hogy a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók vagy a közalkalmazottak fizetésének legalább az infláció összegével való emeléséért könyörögni kell a pénzügyminisztériumnak, miközben azt látják, hogy “több százmillió eurót herdálnak el“.

Hírdetés

Sulík úgy fogalmazott, ha az SaS nem tesz semmit, akkor a párt is felelős lesz azért, ha a parlamenti választás után „Robert Fico diadalmasan visszatér”. Kijelentette, hogy amit Matovič csinál, az pontosan ehhez vezet.

A helyzet azután éleződött ki ismét a kormánykoalícióban, hogy a parlament június 22-én megtörte Zuzana Čaputová elnöki vétóját és újra megszavazta Igor Matovič pénzügyminiszter ún. infláció elleni csomagját.

Matovič újabb támadásai miatt az SaS ismét távol maradt a koalíciós tanács üléseiről, az OĽANO pedig a kormánykoalíció szétverésével vádolta meg a liberális pártot. Az SaS ezután kezdett beszélni a kormányból való távozásról, bár azt is hangsúlyozta, szeretné folytatni a munkát. Matovič ezután békülésre szólította fel Sulíkékat.

Az OĽANO elnöksége és Eduard Heger kormányfő napközben arra kérte az SaS-t, hogy maradjon a koalícióban.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »