Az SaS feljelentést tesz az e-egészségügy lehetséges átláthatatlanságai miatt

Az SaS legerősebb ellenzéki párt ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést az elektronikus egészségügy (ezdravie) kapcsán. A párt csütörtökön adta le a Főügyészségen (GP) az ezzel kapcsolatos dokumentumokat, melyekben gyanús személyeket is említ. Jana Cigániková képviselő elmondása szerint ezek között a személyek között politikai vezetők is vannak, akik – véleménye szerint – megsérthették a vagyonkezeléssel kapcsolatos kötelezettségeiket.

Az SaS kifogásolja azt az ezzel kapcsolatos, több évvel ezelőtt megkötött szerződést, amelyet mivel nem hoztak teljes egészében nyilvánosságra, érvénytelennek kellene tekinteni. Konkrétan arról az „eltitkolt” részről van szó, amely az e-egészségügy megvalósulásáról és technikai paramétereiről szól.        

„A nyilvánosság nem tudja összehasonlítani, hogy az e-egészségügynek hogyan kellene a szerződés szerint kinéznie, és hogyan működik ez a valóságban. Ezáltal tér nyílik arra, hogy ne legyen átlátható a szolgáltatás” – közölte Cigániková, aki szerint ez problémát jelent. „Ugyanis az e-egészségügyre nem kevés uniós pénzt is költöttek, melyek szigorúan kötődtek valamilyen célhoz” – magyarázta Cigániková.        
 

Hírdetés

Az SaS tisztában van vele, hogy abban az időben, mikor a szerződésnek csak egy részét tették nyilvánossá, nem volt kötelező a szerződések nyilvánosságra hozása. Ennek ellenére fontos, hogy a Főügyészség átvizsgálja ezt az ügyet – jegyezte meg Cigániková. 

Az e-egészségügy szakmai felelőse Szlovákiában az Egészségügyi Információk Nemzeti Központ (NCZI). Szerintük az SaS által közölt információkra az Egészségügyi Minisztériumnak (MZ) kell reagálnia. „Elfogadjuk bárkinek a jogát arra, hogy ezt a lépést megtegye, a további eljárás pedig a megfelelő szervek kezében van” – közölte Zuzana Eliášová, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője. A szóvivő azt is elmondta, hogy az e-egészségügy beindítása előtt a minisztérium több olyan intézkedést tett, amely a projekt működését segítette. Az e-egészségügyben fontos az átláthatóság, felelősségteljesen állnak ehhez hozzá, és nyitottak a konstruktív szakértői javaslatokra, amelyek tovább javíthatják a rendszert.        
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »