Az RSF elítélte Babcsenko halálának megrendezését

Elítélte a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró jogvédő szervezet (RSF) szerdán azt, hogy előző nap az ukrán hatóságok megrendezték Arkagyij Babcsenko orosz ellenzéki újságíró halálát, hogy – magyarázatuk szerint – leleplezzék az életére törő orosz titkosszolgálatokat.

„Az újságíró újbóli megjelenése nagy megkönnyebbülés, de elszomorító, és sajnálatos az, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) játszadozott az igazsággal” – közölte Christophe Deloire, az RSF főtitkára a szervezet honlapján megjelent állásfoglalásában. Deloire azt firtatta, hogy valóban szükség volt-e erre, szerinte ugyanis semmi alapja nincs egy újságíró-gyilkosság színlelésének.

„Az RSF mélységes felháborodását fejezi ki, tudomást szerezve az ukrán titkosszolgálat manipulációjáról, amelyet egy információs háború részeként vetett be… Mindig nagyon veszélyes az, ha az államok tényekkel játszadoznak, kiváltképpen ha újságírókkal teszik ezt” – tette hozzá a párizsi székhelyű szervezet vezetője egy közösségi portálon.

Az újságírók jogainak védelmével foglalkozó Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű New York-i szervezet is nemtetszését fejezte ki az SZBU eljárása miatt. „Örülünk annak, hogy Arkagyij Babcsenko él. Az ukrán hatóságoknak most fel kell fedniük, mi tette szükségessé ezt a végletes intézkedést” – közölte Nyina Ognjanova, a szervezet illetékese.

Didier Reynders belga külügyminiszter szerint az ukrán hatóságok eljárása ellentétes a hiteles sajtóinformációk terjesztését rögzítő európai elvekkel. „Nem harcolunk hamis hírekkel hamis hírek ellen” – mondta Reynders, akit orosz hírügynökségek idéztek.

Kijev, 2018. május 30. Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője (b), Jurij Lucenko ukrán főügyész (j) és Arkagyij Babcsenko orosz újságíró (k) az utóbbi állítólagos meggyilkolásának ügyében a szolgálatnál tartott kijevi sajtótájékoztatón 2018. május 30-án, miután elterjedt a hír, hogy Babcsenko Kijevben merénylet áldozatául esett. Hricak közölte, hogy a gyilkosság színlelt volt, egy titkosszolgálati akció, amellyel egy állítólag tervezett valódi merénylet tetteseit próbálták leleplezni. (MTI/AP/Efrem Lukackij)

Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője (b), Jurij Lucenko ukrán főügyész (j) és Arkagyij Babcsenko orosz újságíró (k) az utóbbi állítólagos meggyilkolásának ügyében a szolgálatnál tartott kijevi sajtótájékoztatón 2018. május 30-án (MTI/AP/Efrem Lukackij)

Hírdetés

Őrizetbe vették a megbízót

Az ukrán rendőrség kedd este jelentette be, hogy kijevi otthona küszöbén agyonlőtték Arkagyij Babcsenko orosz állampolgárságú újságírót. Vaszil Hricak, az SZBU vezetője másnap kijevi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az újságíró él, csak megrendezték a halálát, hogy leleplezzék az életére törő orosz titkosszolgálatok szándékait. Közölte, hogy a hatóságok őrizetbe vették a megbízót, és videofelvételt is bemutatott a rendőrségi akcióról. A jelen lévő újságírók legnagyobb megdöbbenésére a sajtótájékoztatón maga Babcsenko is megjelent, és szólt hozzájuk egy pár szót.

Jevheh Szolodko, a megbízót védő ügyvédi iroda vezetője Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a nyomozóhatóságok nyomást gyakorolnak a védencére és provokálják. „Az első benyomás az, hogy szervezett provokáció zajlik, meglehetősen rondán” – írta az ügyvéd, aki szerint védencét egyelőre nem sikerült megfélemlíteni.

Porosenko fogadta az orosz újságírót

Petro Porosenko ukrán elnök találkozott szerda este Kijevben Arkagyij Babcsenko orosz állampolgárságú újságíróval. A találkozón – amelyről az államfő videofelvételt is közzétett Facebook-oldalán – jelen volt Vaszil Hricak, az SZBU vezetője és Jurij Lucenko ukrán főügyész is.

„Ma emberek milliói ünneplik Arkagyij Babcsenko harmadik születésnapját, egyben Ukrajna születésnapját, egy nemzetét, amely rendkívül sikeres vizsgát tett államiságból” – írta  Facebook-bejegyzésében az elnök. Közölte, hogy a különleges műveletről – vagyis az újságíró halálának megrendezéséről – ő tudott, de senki más nem az elnöki hivatalban.

Hangsúlyozta, hogy az újságíró elleni, Oroszország területéről szervezett támadás az ukrajnai helyzet destabilizálására, a vezetés alkalmatlanságának bizonyítására irányult, és határozottan az volt a terv, hogy „megöljék azokat, akiktől Oroszország a legjobban fél”.

Porosenko már korábban elrendelte, hogy Babcsenko és családja kapjon 24 órás védelmet. Döntését azzal indokolta, hogy szerinte „nem valószínű, hogy Moszkva lecsillapodik”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »