Az RMDSZ továbbra is azt szeretné, hogy csak 2020-ban ültessék gyakorlatba a 114-es sürgõsségi kormányrendeletet

Az RMDSZ továbbra sem ért egyet a kormány 2018/114-es számú sürgősségi kormányrendeletével – tájékoztat a szövetség hírlevelében. Állításuk szerint a hatástanulmány nélkül készült rendelet alapjaiban befolyásolná és változtatná meg a fiskális és gazdasági rendszerre vonatkozó törvényeket Romániában.

A parlament hétfőn a miniszterelnök jelenlétében vitatta meg újból az említett a sürgősségi kormányrendeletet és a várható következményeit. A képviselőházi plénumi vitán Benedek Zakariás ismertette az RMDSZ álláspontját, és több a kormányrendeletet módosító javaslatot is bemutatott, amelyet a szövetség dolgozott ki. Az RMDSZ által kidolgozott módosítások egyaránt érintik az energetika, bank, építőipar területét, valamint a magánnyugdíjalapot is.

“Számunkra elfogadhatatlanok azok a sürgősségi kormányrendeletek, amelyek az ország fiskális és gazdasági rendszerét egyik hónapról a másikra módosítják előzetes hatástanulmányok és felkészülés hiányában. Éppen ezért továbbra is azt kérjük, és ezúttal a miniszterelnöktől, hogy csak 2020-tól ültesse gyakorlatba ezen rendeletet” – mondta Benedek.

Hírdetés

“Meg kell győződnünk arról, hogy az ilyen jellegű fiskális módosítások nem lebénítják, hanem korrekciókat vezetnek be a gazdasági szféra működésébe, és főleg arról, hogy a több mint húsz pontban számos törvényt módosító rendelet megalapozott minden szempontból” – hangsúlyozta Benedek Zakariás a parlamenti vitán.

Hétfőn közben hallgatólagosan elfogadta a szenátus a 114-es sürgősségi rendeletet jóváhagyó törvény tervezetét. A jogszabály-javaslat hallgatólagos elfogadásának határideje március 1-jén járt le. A szenátus plénumának múlt szerdai ülésén a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói kérték, hogy tűzzék napirendre a jogszabálytervezetet, de igénylésüket nem bocsátotta szavazásra Şerban Valeca ülésvezető, így az ellenzéki szenátorok elhagyták a termet.

A kormány tavaly december végén fogadta el a 2018/114-es sürgősségi rendeletet, amely üzleti forgalmuk alapján többletadót ró ki az energetikai, illetve a távközlési vállalatokra, maximálja a földgáz és a villamos energia árát, és úgynevezett “kapzsisági adót” vet ki a bankokra. (agerpres/)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »