Az RMDSZ segíthet az oláh kormánybuktatásban

A holnapi bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos szavazás előtt, reggel kerül sor az utolsó PSD (kormánypárt)-RMDSZ találkozóra. Az Adevarul RMDSZ-es vezetőségi forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy az alakulat csak abban az esetben hajlandó a kormányt megbuktatni szándékozó Liviu Dragnea PSD-pártelnök mellett szavazni, ha a PSD ma délelőtt megszavazza a képviselőházban a Nemzeti Közösségek Statútumát, a kulturális autonómia bizonyos kereteit rendező törvényt, aminek megszavazását 2005 óta halasztják.

A tegnap esti megbeszélések félbeszakadtak, mivel Liviu Dragnea nem volt hajlandó a közigazgatási törvény nyelvhasználattal kapcsolatos részének megváltoztatására: az RMDSZ 10%-os küszöböt kért, a román pártelnök 15-öt fogadott el. (Az érvényben lévő törvény 20%-os nemzetiségi arány esetén biztosítja a közigazgatásban a nyelvhasználati jogot egy adott településen.)

Elnökségi források alapján a 10%-os küszöb kevésbé fontos az RMDSZ-nek, a hangsúly a Nemzeti Közösségek Statútumán van, ami 12 éve vár elfogadásra.

A törvény egyik paragrafusa a következőket tartalmazza: "A nemzeti kisebbségek kulturális autonómiája arra vonatkozik, hogy kompetenciájuk van megszervezni, adminisztrálni és ellenőrizni a kisebbségi nyelven történő oktatást, a kulturális intézményeket és a sajtót, kinevezni (vagy esetenként beleegyezni) nemzeti kisebbségek nyelvén tanító állami oktatási intézmények és saját kulturális intézmények vezetőit."

A sors iróniája, hogy a törvényt 2005-ben, Calin Popescu Tariceanu kormányfő idején iktatták, aki akkor a jelenleg ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke volt. Ma ugyanaz a személy a kisebbik kormánypárt, az ALDE vezetője, jelen helyzetben Liviu Dragnea PSD-elnököt támogatja a saját koalíciós kormányuk megbuktatásában.

Az erdélyi nemzetrészünk sorsára hatással lévő törvényt 2005-ben a szenátus nem szavazta meg. 2012-ben a képviselőházba végső szavazásra küldték, majd egyhetes határidővel visszaküldték bizottsági szintre, azóta öt év telt el.

Az RMDSZ vezetői tudják, hogy eljött az idő a törvény elfogadására: Liviu Dragnea nem minden nap játssza el a politikai karrierjét.

Az Adevarul információi szerint az RMDSZ vezetői a támogatás fejében a törvény ma reggeli elfogadását tűzték ki. Elméletileg van esély rá, amennyiben Liviu Dragnea mindenképpen be akarja biztosítani, hogy az RMDSZ megszavazza a kormány visszahívását. Március 15-ének ünnepnappá való nyilvánítását a PSD és ALDE honatyák megszavazták a szenátus Közigazgatási és Emberjogi Bizottságában. Ha a plenáris ülésen is megszavazzák, "imidzs"szempontból a PSD újabb kockázatot vállalhat.

(Forrás: Adevarul, fordítás: olvasónktól)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »