Az RMDSZ saját halottjának tekinti Verestóy Attilát

Az RMDSZ saját halottjának tekinti Verestóy Attilát

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nevében Kelemen Hunor a Szövetség elnöke sajtóközleményt adott ki Verestóy Attila halála kapcsán. A közlemény szövegét az alábbiakban tesszük közzé:

A Szövetség megdöbbenéssel és mély fájdalommal értesült Verestóy Attila halálhíréről. Verestóy Attila szenátorként, az Udvarhelyszéki Szervezet elnökeként életét és munkásságát a magyar közösség szolgálatába állította.

Az RMDSZ saját halottjaként tekint elhunyt kollégájára.
Verestóy Attila már a kezdetektől, 1989. december 22-től alapítóként szerepet vállalt a Romániai Magyar Demokrata Szövetségben. Közösségéért végzett tevékenysége szorosan kötődött a parlamenti munkához, a rendszerváltozást követően mindvégig tagja volt a bukaresti törvényhozói testületnek.

Verestóy Attila már a kommunizmus megbukása előtt is nagy érdeklődést tanúsított a magyar ügy iránt, elkötelezettsége 1989 előtt a Securitate figyelmét is felkeltette. Bevallása szerint – a Magyar Nagykövetség néhány diplomatájával való kapcsolatfelvételt követően – többszörösen is sikerült magyar sajtótermékeket juttatnia Székelyföldre. Telefonját lehallgatták, egyetemi betanítói státusát pedig megvonták tőle.

Hírdetés

Ilyen volt Verestóy Attila: egy egész életet állított közössége szolgálatába, rendületlenül hitt Székelyföld felemelkedésében. 2008-ban létrehozott Alapítványa pályázatokon keresztül biztosított anyagi támogatást és segítségnyújtást.

A Dr. Verestóy Attila Alapítvány filantróp tevékenységének fókuszában a helyi magyar emberek, fiatalok, diákok, egyetemisták, hátrányos helyzetűek, betegek és idősek álltak.

Tudta, mindenek előtt nevelni kell a közösséget. Ragaszkodott ahhoz, hogy olyan fiatal generáció lépjen elődjei helyébe, amely felelősséget érez térségének megmaradásáért, kész áldozatokat is hozni azért. Verestóy Attila példát mutatott az összefogásra.

Az erdélyi magyar közösség iránti elkötelezettsége példaértékű marad mindannyiunk számára. Volt szenátorként, munkatársként és barátként is búcsúzunk tőle.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nevében őszinte részvétemet fejezem ki gyászoló családjának.
Isten nyugtasson, Attila!

Kelemen Hunor
szövetségi elnök (Közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »