Az R7-es miatt ugrott egymásnak Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter és Nagyszombat megye vezetése

Az R7-es miatt ugrott egymásnak Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter és Nagyszombat megye vezetése

Komoly feszültséget okoz a Dunaszerdahelyi járásban, hogy az épülő R7-es tönkreteszi a megye útjait. A megye költségvetés eleve alulfinanszírozott az ekkora építkezések következményeinek önerőből való orvoslására, megoldás pedig egyelőre nincsen. Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter szerint azt kell eldönteni, hogy akarjuk-e vagy sem az R7-est. Az ördög azonban a részletekben lakozik. A fő kérdés inkább az, hogy ki állja a gyorsforgalmi út építése miatt és az egyéb okokból megnövekedett teherforgalom által tönkretett másod és harmadosztályú utak felújítását.

Csütörtökön erről is tárgyal a tárcavezető és Jozef Viskupič megyefőnökök.

„Ha pár ember úgy gondolja, hogy ne legyen R7, akkor húzzon kerítést és hozzon létre rezervátumot. Ez nem az én világom. Kedves urak, Alistál és Nyárasd közt kellene az utat rendbe rakni, hogy arra menjenek a kamionok. A korábbi megyei vezetés ezt megígérte, csak arra nem lakik senki, úgyhogy a kampányba nem illett bele, igaz? Mert a vasúti sorompó kész“ – reagált Érsek Árpád (Most-Híd) a Körkép.sk cikkére.

Berényi József (MKP) Nagyszombat megye alelnöke a közeli Ekecsről származik, édesapja alistáli. Bacsó László (MKP), Nyárasd polgármestere ráadásul szintén megyei képviselő. Érsek Árpád szavai, hogy „arra nem lakik senki“ tehát eleve nem felelnek meg a valóságnak.

Megkerestük hát az érintetteket, hogy reagáljanak Érsek szavaira.

Mindenki spórolna

Berényi József a Körképnek elmondta, hogy az R7-es megépítésével kapcsolatos aggályok, miszerint a másod és harmadosztályú utak az építkezés miatt nagyobb terhelésnek lesznek kitéve, valós probléma. Berényi nem érti, hogy a miniszter miért reagál ilyen ingerülten és vagdalkozva.

– tette hozzá Berényi.

Ami az Alistál – Nyárasd útszakasz felújítását illeti, Berényi szerint ennek munkálatait a megye idén szeretné elkezdeni. „Ugyanakkor, ha a miniszter nem lesz hajlandó leminősíteni a Nyárasd – Ekecs útszakaszt harmadosztályúra (szerk.megj. melyen a kamionok csak indokolt esetben haladhatnak), akkor hiába lesz felújítva, a kamionok nem fogják tömegével használni“ – mondta Berényi.

Hírdetés

A gond ugyanis ott van, hogy a fuvarozók ahol csak tudnak, spórolnak az útdíjon. Mivel az Alistál – Nagymegyer szakasz fizetős, azt Ekecs felé kikerülik, ami csak akkor akadályozható meg, ha ezt az útszakaszt leminősítik harmadosztályúvá, az Alistál – Nyárasd útszakasz pedig a rekonstrukció után másodosztályú minősítést kap.

Útfelújítás két fázisban

Bacsó László (MKP) Nyárasd polgármestere, megyei képviselő is egyetért Berényivel. A Körképnek nyilatkozva elmondta, hogy a megyének sem mindegy, hogy 14,5 vagy 6 kilométeres szakaszt tart karban. Ennyivel csökkenne ugyanis a fenti javaslat szerint a kamionok által használt érintett útvonal hossza a Nyárasd – Alistál szakasz felújításával.

Ami az említett vasúti sorompót illeti, Bacsó szerint Érsek szavai nem teljesen fedik a valóságot. A sorompó ugyanis nagy csúszással, alig pár hete lett csak átadva. Addig pedig épp a minisztérium előírásai miatt nem lehetett elkezdeni a Nyárasd – Alistál útszakasz átminősítésének folyamatát.

A jelenlegi helyzet abszurditását jelzi, hogy az bizonyos értelemben az államnak megfelel. A fizető kamionok hosszabb útszakaszért fizetnek, akik pedig spórolni akarnak, a megye útjait használják, melynek felújításáért a megye felel. Ördögi kör.

Idén mindenesetre elkezdődhet a Nyárasd – Alistál útszakasz felújítása. Információink szerint valószínűleg két szakaszban, hogy az első szakasz befejezéséig Nyárasdon befejeződhessen a csatornahálózat kiépítése, és az útfelújítással járó aszfaltozást már ezt követően lehessen megejteni.

Mi lehet a megoldás?

A megye hozzávetőlegesen 1500 kilométeres úthálózatából mintegy 500 kilométer esik a dunaszerdahelyi járása, mely a legsűrűbb és leginkább igénybe vett ilyen szempontból.

A megoldás valószínűleg az lehet, ha  – ahogy az más esetekben is bevett szokás – a járás befektetői, és az állam is kötelezi magát arra, hogy a tevékenységük következtében megrongálódó megyei utak felújítási költségeinek egy részét átvállalják.

Hogy milyen arányban, vélhetően erről is szó lesz Jozef Viskupič nagyszombati megyefőnök és Érsek Árpád miniszter csütörtöki találkozóján.

– reagált Nagyszombat Megye hivatalvezetője, Peter Markovič a Körképnek Érsek szavaira.

Körkép.sk/KZS

Nyitókép: Archív


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »