Az Öt Csillag Mozgalom nem kíván szövetségre lépni a Demokrata Párttal a választások elodázása érdekében

Az Öt Csillag Mozgalom nem kíván szövetségre lépni a Demokrata Párttal a választások elodázása érdekében

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt nem kíván szövetségre lépni az ellenzéki Demokrata Párttal (PD) az esetleges előrehozott választások elodázása érdekében, ugyanakkor a voksolás időpontját Sergio Mattarella államfőnek kell kitűznie – közölte Luigi Di Maio, az M5S vezetője Facebook-oldalán hétfőn.

Hangsúlyozta: senki sem akar az M5S-en belül koalíciót Matteo Renzi korábbi olasz baloldali kormányfő pártjával az új választások elkerülése érdekében.

Az M5S jelenlegi koalíciós partnere, a Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes vezette Liga a múlt héten mondta fel az együttműködést. Salvini akkor úgy fogalmazott: nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére a nagyobbik kormánypárttal, az Öt Csillag Mozgalommal, így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani. Később pedig aggasztónak nevezte azt, hogy az M5S a Ligát megkerülve összeállna a PD-vel egy új kormánykoalíció érdekében.

– írta Di Maio.

Az M5S vezetője a nap folyamán pártja parlamenti képviselői előtt is árulással vádolta Salvinit. “A választók azt mondják, hogy »Salvini elárult minket«. Ugyanezt mondják a Liga csalódott parlamenti képviselői és hívei is” – hangoztatta.

Hírdetés

Di Maio emellett azzal vádolta Salvinit, hogy a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszországgal (FI) akar összeállni.

– jelentette ki gúnyolódva Di Maio.

A nap folyamán összeültek a szenátusi frakcióvezetők, hogy kitűzzék a Liga által Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szóló szavazás napját, de nem sikerült egyhangú megállapodásra jutniuk. Ezért a kérdés kedden a szenátus egésze elé kerül szavazásra. A frakcióvezetők többsége augusztus 20-án szeretné a bizalmatlansági indítványt tárgyalni – közölte a szenátus szóvivője a dpa német hírügynökséggel.

A parlament feloszlatásáról és új választások kiírásáról szóló végső döntés Sergio Mattarella államfő kezében van.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »