Az Öt Csillag Mozgalom feltételekhez köti a kormányzás folytatását

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) feltételekhez köti a 2020 februárjában Mario Draghi vezetésével megalakult nemzeti egységkormány működésének folytatását a párt közlése szerint.

Az M5S-hez közel álló Il Fatto Quotidiano napilap úgy tudja, Giuseppe Conte követeli az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok leállítását, a párt által 2019-ben bevezetett állampolgári alapjövedelem fenntartását, bérezési és adózási reformokat, valamint környezetvédelmi intézkedéseket, többek között azt, hogy Rómában politikai megállapodáshoz kössék a tervezett hulladékégető megvalósítását.

Az Öt Csillag Mozgalom csak a kifogást keresi a Mario Draghi vezette nemzeti egységkormány megbuktatásához a pártból nemrég kilépett Luigi Di Maio külügyminiszter szerint, aki a Corriere della Sera napilapnak nyilatkozott vasárnap.  

 

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elnöke, Giuseppe Conte, aki 2018 és 2020 között miniszterelnök volt, hétfőn személyesen egyeztet Mario Draghi jelenlegi kormányfővel.

Mario Draghi egy korábbi sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a kormány munkája kizáróan az M5S-szel közösen folytatódhat. A közgazdász Draghi hozzátette, nem vállal újabb kormányfői megbízatást.

Az M5S-ből június 21-én kilépett Luigi Di Maio a Corriere della Serának azt mondta, egyesek jelenleg csak kifogást keresnek a kormány megbuktatásához, de „ha most tartanánk választásokat, az ország szakadékba zuhanna”. Luigi Di Maio a pártnak a júniusi részleges helyhatósági választásokon elért gyenge eredménye után több párttársával külön frakciót alapított Együtt a Jövőért névvel, így az M5S már nem számít a legnagyobb parlamenti csoportnak.

Hírdetés

A baloldali Demokrata Párt (PD) vezető politikusa, Dario Franceschini vasárnap szintén üzent az M5S-nek, hangoztatva, hogy ha Giuseppe Conte kilép a kormányból, a PD megszakítja az ötcsillagosokkal való választási szövetséget, mellyel már a 2023-as parlamenti fordulóra készültek.

A múlt héten Luigi Di Maio, Giuseppe Conte és Mario Draghi külön-külön egyeztetett Sergio Mattarella államfővel a kormányzás folytatásának lehetőségeiről.

A következő hetekben, a parlament augusztusi zárása előtt a felső- és alsóháznak szavaznia kell a kormány újabb energiacsomagjáról, mellyel a családokat és a vállalkozásokat akarják támogatni, valamint napirenden szerepel az Ukrajnának szánt negyedik fegyverszállítmány. Megkezdődik a jövő évi költségvetési törvénycsomag előkészítése is.

A kormánypártok között feszültséget okoz a PD szorgalmazta törvény, mellyel még a parlamenti ciklus vége előtt állampolgárságot akarnak adni az olasz iskolai végzettséggel bíró bevándorló gyerekeknek és fiataloknak, amit a jobboldali pártok nem támogatnak. Hasonlóképpen a baloldali pártok engedélyeztetni akarják a könnyű drogok legalizálását, amit a jobboldal szintén ellenez.

Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője vasárnapi közösségmédia-bejegyzése szerint miközben a baloldal a migránsokkal törődik, az „olaszok a munka világában és a rezsiköltségek terén várnak választ” a politikától.

Az Öt Csillag Mozgalom 2018-ban a szavazatok több mint 32 százalékának elnyerésével került kormányra: 2019 szeptemberéig a jobboldali Ligával, majd a baloldali Demokrata Párttal kormányzott, mindkétszer Giuseppe Conte miniszterelnökkel. Mario Draghi 2020 februárjában váltotta Contét.

A legutolsó felmérések szerint az M5S országosan tizenkét százalék körül teljesít.
   


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »