Az osztrákok már alig várják a szükségállapotot

MTI nyomán

Mielőbb életbe akarja léptetni a menekültügyi szükségállapotot az osztrák belügyminisztérium – olvasható a Der Standard című osztrák napilap csütörtöki számában. Ez esetben a migránsok belépését már az osztrák határnál visszautasítanák, és ettől csak emberi jogi okokból térnének el.

Minél tovább várnak a szükségállapot bevezetésével, annál több elbírálandó kérelem torlódik fel – mondta Karl-Heinz Grundböck, a belügyminisztérium szóvivője a lapnak.

A hivatalos adatok szerint 15 ezer menedékkérelmet ebben az évben nyújtottak be, kilencezer pedig még tavaly érkezett a hatóságokhoz, de csak az idén indították el e 24 ezer kérelem elbírálásának folyamatát. Amennyiben a 13 ezer további, már idén benyújtott, de még meg nem vizsgált kérelmet is hozzáveszik, akkor hamarosan átléphetik a hivatalosan megállapított felső határt.

Az osztrák kormány korábbi döntése szerint ugyanis 37 500 menekültkérelmet fogad be az ország ebben az esztendőben.

A 13 ezer esetből 11 ezernél a belügyminisztérium számításai szerint azt is meg kell vizsgálni, hogy a dublini egyezmény értelmében melyik ország köteles a menedékkérelmet elbírálni.

A minisztérium szerint az esetek többsége Magyarországot érinti.

A lap emlékeztet, hogy a hatályos rendelkezés szerint amennyiben az illetékes ország (az, amelynek területére először lépett be a schengeni határon keresztül a menedékkérő) nem fogadja vissza a menekülteket, akkor hat hónap eltelte után Ausztriában kell megkezdeni a kérelem elbírálását.

A cikk megjegyzi, hogy az első félévben a dublini egyezmény értelmében 911 esetben toloncoltak ki embereket az országból. Grundböck ugyanakkor kijelentette, hogy Magyarországra eddig “gyakorlatilag senkit nem küldtek vissza”.

A szóvivő elmondta: szükséghelyzet életbe lépése esetén a menekültek kérelmét megtagadhatják, de be kell fogadni azokat, akiket megítélésük szerint Magyarországon esetleg veszély fenyeget.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »