Az osztrák lakosság többsége elégedetlen a demokrácia állapotával

Elégedetlen a demokrácia jelenlegi állapotával az osztrák lakosság több mint fele, és a többség jobban bele szeretne szólni a politikai élet alakulásába – olvasható a Der Standard című napilapnak a felmérést ismertető hétfői számában.

Magyar Menedék - Tepe

A linzi Market közvélemény-kutató intézet a Der Standard megbízásából 400 választásra jogosult osztrák állampolgár véleményét kérdezte meg augusztus közepén.

A megkérdezettek 52 százaléka jelentős változást szeretne, s csak 34 százalék elégedett a jelenleg működő rendszerrel. Leginkább az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szavazói változtatnának, 87 százalékuk más politikai rendszert képzel el, csupán minden tizenegyedik szabadságpárti támogató értékelte jónak a fennálló berendezkedést.

“Jellemzően az Osztrák Néppárt (ÖVP), a Zöldek támogatói, az idősebbek és a magasabb iskolai végzettségűek elégedettek, míg a középfokú végzettséggel rendelkezők és a középkorúak inkább elégedetlenek a rendszerrel” – nyilatkozta a lapnak az intézet vezetője, Werner Beutelmeyer.

Hozzátette: a felmérés eredménye nem azt jelenti, hogy az osztrákok a demokratikus berendezkedést bírálják, hiszen a megkérdezettek túlnyomó része több beleszólást adna a lakosoknak. Kiemelte továbbá, hogy a válaszadók határozottan elutasították, hogy király vagy császár töltse be formálisan az államfői tisztséget, amely az intézetvezető szerint egyértelmű kiállást jelent a köztársaság államformája mellett.

Minden második megkérdezett csökkentené a parlament létszámát, leginkább a kisebb pártok támogatói gondolják így. A válaszadók 46 százaléka évente kétszer népszavazást tartana olyan kérdésekben, amellyel aztán a kormánynak és a parlamentnek foglalkoznia kellene.

A megkérdezettek nagy része, jellemzően a szabadságpárti és a szociáldemokrata szavazók kiálltak amellett, hogy közvetlenül választhatók legyenek a tartományi vezetők és a kancellár, a válaszadók 54 százaléka pedig határozottan elutasította azt, hogy a parlament döntsön az államfő személyéről. Mintegy ötven százalék nem növelné az államfő jelenlegi feladat- és hatáskörét.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »