Az osztrák külügyminiszter bekeményítene

Az osztrák külügyminiszter bekeményítene

Sebastia Kurz osztrák külügyminiszter szerint Európának az ausztrál példát kéne követnie menekültkérdésben: ahelyett, hogy a tagállamok közvetlenül a kontinensre engednék be a migránsokat, inkább tartsák őket a környező szigeteken.

 

A sokat kritizált ausztrál bevándorlási politika a menedékkérőkkel különösen szigorúan jár el. Azokat a migránsokat, akik megpróbálják hajóval elérni Ausztrália partjait, a partiőrség vagy visszafordítja, vagy Nauru esetleg Pápua Új-Guinea gyűjtőtáboraiba szállítja. A menekültkérelmek elbírálásának ideje pedig egy örökkévalóság.

 

„Az Ausztrál modellt természetesen nem lehet teljesen leutánozni, de az elveket alkalmazhatjuk Európában is”, mondta Kurz, aki szkeptikusan nyilatkozott az EU-Törökország migránscsere-programjával kapcsolatban.

 

Kurz azt is felvetette, hogy az EU-nak olyan indítványt kéne kidolgoznia, ami alapján az Unió határait illegális átlépő miránsok elvesztik a jogot, hogy menekültkérelmet nyújtsanak be.

 

Idén eddig 204 ezer menekült érkezett Európába az ENSZ menekültügyi hivatal szerint. Közülük eddig 2,5 ezer veszett a tengerbe (bizonyítottan), többségük Líbiából szálltak hajóra, hogy Olaszországba jussanak.

 

A Jean-Claude Juncker által vezetett Európai Bizottság az elmúlt évben többször kijelentette, hogy nem áll szándékában átvenni az ausztrál modellt.

 

Euractive.com

Nyitókép: Spotniknews.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »