Az osztrák kormány kisajátítja Hitler szülőházát

Az osztrák kormány kisajátítja Hitler szülőházát

Az osztrák kormány pénteken elindította Hitler Braunauban álló szülőházának törvényes kisajátítási folyamatát, hogy az évek óta üresen álló épület ne válhasson a neonácik emlékhelyévé.

Hitler 1889-ben született a német határon fekvő kisvárosban, Braunau am Inn-ben. A náci diktátor szülőháza – egy nagy méretű saroképület – több mint száz éve egy, a városban lakó nő családjának tulajdonában van. 1972-ben az osztrák kormány bérleti szerződést kötött a tulajdonossal, és sérült emberek központját rendezte be az épületben.

A megállapodás azonban öt éve felbomlott, mert a tulajdonos nem adott engedélyt a szükséges felújítási munkákra.

A kormány április 9-én döntött úgy, hogy kisajátítja az ingatlant, amely 2011 óta üresen áll. A házat nem lehet lebontani, mivel a város történelmi központjában van és műemlékvédelem alatt áll.

“A belügyminisztérium illetékesei évekig próbálkoztak az ingatlan megvásárlásával, ám ezek a kísérletek kudarcba fulladtak. Jelenleg az egyetlen lehetőség arra, hogy az Osztrák Köztársaság birtokába kerüljön, a kisajátítás”

– közölte pénteken a belügyi tárca, bejelentve a vonatkozó törvényjavaslat beterjesztését. Mint hozzáfűzték: a tulajdonos “megfelelő kompenzációban” részesül.

A Hitler-ház ügye élénk vitát táplál a 17 ezer lakosú Braunauban. Akadnak, akik szerint menekültközponttá kellene változtatni, mások az Ausztria felszabadulásának szentelt múzeumot látnának szívesen benne, de vannak olyanok is, akik szerint le kellene bontani.

A ház előtt felállított emlékkövön az alábbi felirat áll:

“A békéért, a szabadságért és a demokráciáért. Soha többé fasizmust, holtak milliói emlékeztetnek erre”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »