Az osztrák kormány állami tulajdonba venné a Hitler-házat

Az osztrák kormány állami tulajdonba venné a Hitler-házat

Az osztrák belügyminisztérium úgy döntött, állami tulajdonba veszi a felső-ausztriai Braunau am Inn központjában álló házat, amelyben Adolf Hitler, a későbbi náci vezér született 1889. április 20-án. A kormány szerint ez az egyetlen megoldás, ha meg akarják akadályozni, hogy az épület a fasiszta szimpatizánsok központja, egyfajta zarándokhelye legyen.

 

Hitler szülőháza elmegyógyintézetként is működött

 

Az épületet a nácik 1938-ban emlékhellyé nyilvánították. A második világháború után semmilyen jelzés nem utalt rá, hogy milyen jelentősége van az épületnek, csak egy kő állt mellette, amelyre azt írták: „A békének, szabadságnak és demokráciának. Soha többé fasizmust! Halottak milliói figyelmeztetnek”.

 

A házat 1977 óta birtokolja a jelenlegi tulajdonos, Gerlinde Pommer családja, és sokáig bérbe adták az államnak, hogy mentális sérülteket foglalkoztató otthonként működhessen. Az utóbbi években viszont üresen állt. A kormány egyelőre azon dolgozik, hogyan teremthetné meg a törvényi hátterét a kisajátításnak.

 

Jelenleg új bérlőt keresnek az ingatlanba, de ez nem könnyű, mert a bérleti szerződés kifejezetten tiltja, hogy múzeumi célra vagy történelmi kontextusban használják a házat, másrészt a névtelenségbe burkolózó tulajdonosnak is bele kell egyeznie a megállapodásba.

 

Ausztriában attól tartanak, hogy neonácik emlékhelyévé válik a jelenleg üresen álló épület.

 

A tulajdonos elutasította a ház következő bérbeadását

 

Legutóbb, amikor népfőiskolát és népsegélyezési központot akartak kialakítani a házban, amely megfelelt az előírt társadalmi-oktatási céloknak, a tulajdonos elutasította a javaslatot, mert nem vállalta a szükséges átalakítás költségeit.

 

A belügyminisztérium decemberben tett újabb árajánlatot a tulajdonosnak, egyelőre válaszra vár. Amennyiben visszautasítja azt, az ingatlan kisajátítását is kilátásba helyezheti a minisztérium, amely a kisajátítás esetére vonatkozó szakértői véleményezést január végére várja.

 

Karl-Heinz Grundböck minisztériumi szóvivő kifejtette, hogy a kisajátítás a végső eszköz, és remélik, hogy megfelelő áron megegyezésre jutnak. Amint megérkezik a pozitív válasz a tulajdonostól, szakértővel becsültetik fel az ingatlan értékét.

 

Egyesek szétromboltatnák a Hitler-házat

 

Az elmúlt években egy orosz parlamenti képviselő megvásárolta volna a házat, hogy a földdel tegye egyenlővé, de ez nem volt lehetséges, mert a reneszánsz épület műemléki védelem alatt áll.

 

Vs.hu/MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »