Az ősember és a modern ember fejlődése: újítások és pusztulások

Az egyik legizgalmasabb kérdés számomra az emberré válás folyamata. Ne ijedjen meg a kedves Olvasó, mert nem Ádám-Évától kezdve dolgozom fel ezt a témát. Egy cikkben aligha lehetne, hanem pusztán észrevételeket tennék az ősember és a modern ember orientációival kapcsolatban, amelyek egészen más megvilágításba helyezik a kezdetek emberét.

Vegyük mindjárt a születést – bármely ember világra jövetelét! A térben megjelenik egy pont, amelynek a kiterjedését nem igazán lehet meghatározni, mégis van ereje és tudata. Ez a pontszerű, fényszerű valami, vagy sokkal inkább valaki egy zigótának nevezett kis sejtcsoportosulás felé orientálódik. Milyen érdekes, hogy ez a fény-tudat nem téved el a nálánál végtelenül hatalmasabb kiterjedésű térben, tudniillik, a világban, hanem isteni pontossággal gravitál célpontja felé. Ez lehet a lélek testbe költözése. Itt most nem megyek bele olyan kérdésekbe, mint a lélek preegzisztens létezése (létezés előtt létezése), illetőleg a reinkarnáció kérdéscsokra.

 

Számomra ugyancsak szemmel látható és kézzel fogható rejtély az ember eszközhasználata. Csak ámulok és bámulok, hogy az emberben rejlő intelligencia, mikor és hogyan jött rá arra belső késztetésétől vezetve, hogy szerszámokat készítsen. Bárhogy is volt, megtette és eredményei a marokkőtől és kőbaltától indulva mára a nanotechnológiákig ívelnek. Vajon hány ember gondolkodik el André Varagnac meglátásán, miszerint „minden újítás a kollektív pusztulás veszélyét hozza magával”.

 

A legizgalmasabb mind közül a tűz használata, amit a vallásfilozófia a „tűz megszelídítésének” mond. Senki sem tudja pontosan, hogy hány százezer vagy mennyi millió évvel ezelőtt tárta fel a természet legnagyobb fortélyát az ember: a fény megszülettetésének, életre hívásának, létbe szólításának művészetét.

Belegondoltál már, hogy a Nap és a csillagok, a nappal, a hő, a tavasz, a melegedés, az olvadás, az ételkészítés, az erjedés, az elektromosság jelensége és a természetnek való kiszolgáltatottság fokozatos feloldása mind-mind a tűznek, a tűz elemnek köszönhető. Így a tűzszítás szent tudománya elválaszthatatlanul összefonódott valamiféle vallási-lelki tartalommal. Ezzel az ember elindult a mágia, vagyis az élet iskolájában.

 

Az éltető tűz mellett időtlen misztikus érzetek bukkantak fel az ember kavargó tudat alatti és feletti, lelki világából. A kollektív emlékezet és talán a még ettől mélyebben levő lelkületünk ma is a tűzzel üzen létéről és eredetéről a mindenkori ember számára.

Az élő tűz mint fényforrás az ősembert éppen úgy emlékeztette önvalójára, mint a 21. századi homo sapiens sapiens-t is ösztönözhetné. Nem véletlenül alakult úgy, hogy a tűz lett a legszentebb elem az elemek indiai, egyiptomi vagy kínai felosztásában, amelyekben váltakozva öt, négy, illetve három őserőt különböztetnek meg a tradíciók, ámbátor egyik felosztásból sem hiányzik a tűz elem.

 

A tűz mellett ülni, beszélgetni, feltöltődni az általa sugárzott fényenergiákból talán az ember egyik legösztönösebb cselekedete. Mivel spontán cselekedetről van szó, ennél fogva az átlagos életet élő ember nem képes megmagyarázni a tűzszeretetét, csupán intuitív módon érzi. S talán nem is feltétlenül szükséges ezt ragozni.

 

Hírdetés

 

Olykor azonban nem árt észrevenni, hogy a természet zseniálisan lett megalkotva: egyensúlyra törekszik az isteni elemek között, melyekből az egyik a tűz. A természet ütemére rezdülő ember ösztönlénye ugyanezt teszi. Így a tűz mintegy melléje szegődik, védi, óvja, melegíti, felvidítja, kiszolgálja őt. Ám vannak olyanok, akik eltérnek a természet isteni rendjétől. Ők teljesítik be a tűz pusztító végzetét, mert „minden újítás a kollektív pusztulás veszélyét hozza magával”. Ők fegyverek és bombák, érzékszervsorvasztó elektronikus víziókat és illúziókat gyártanak az emberi tudat számára, melyek – ha nem vagyunk elég éberek – rabul ejtenek bennünket és függővé tesznek, elkülönítenek a valódi csodák világától.

Akkor most ki az intelligensebb: a tűz mellett táncot járó, vígadó, áldozatot bemutató és a természettel összehangolódott ember, vagy a kijelzők fel-felvillanó fényeinek bűvöletében élő, tudatmanipulációknak engedelmeskedő ember?

 

Nota bene újítások mindig is voltak és lesznek, s ez viheti előre a fejlődést, de nézetem szerint fejlődésnek csak azt nevezhetjük az emberré lett Lélek esetében, ami a tudati szabadság állapotába emeli az embert, nem pedig tudati rabszolgaságba taszítja.

 

Ha azonosulni tudsz ezzel a gondolkodásmóddal, ha egyetértesz ezzel az életszemlélettel, ha hasonló gondolkodású emberekkel szeretnél tanulni, akkor figyelmedbe ajánlom programjainkat.

 

Részt vehetsz programjainkon:

Önfejlesztő Műhelyeinken (beszélgetős előadásainkon)Hétvégi töltődéseinken (és Istentiszteleteinken)Bel- és Külföldi zarándoklatainkona Naptemplomunkban és a Pálos kolostorokban tartott IstentiszteleteinkenSzer-napjainkon (szent ünnepnapjainkon)Főnix programunkonÉbresztő Táborunkban

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül! Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához.

 

Bővebb információ:

[email protected]

 

Száraz György

Boldog napot!   

The post Az ősember és a modern ember fejlődése: újítások és pusztulások appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »