Az orvosokat részesíti előnyben a tervezett béremelés

Az orvosokat részesíti előnyben a tervezett béremelés

Közvitára bocsátotta kedden a román kormány azt a sürgősségi rendelettervezetet, amellyel a közalkalmazottak bérezési rendszerében lévő igazságtalanságok egy részét próbálja felszámolni – számol be a kronika.ro.

Dacian Cioloş miniszterelnök kedden este közölte: senkinek nem csökken a bére. A kormány terve szerint az egy munkahelyen, azonos beosztásban dolgozó, azonos tapasztalattal rendelkező közalkalmazottak bére közötti különbségeket úgy szüntetik meg, hogy valamennyiük bérét a legjobban kereső kollégájuk bérszintjére emelik. Az egészségügyben és központi közigazgatásban jelentősebb korrekciókat terveznek.

A 400 ezer közalkalmazott számára bérnövekedést előirányzó sürgősségi rendelet augusztus elsejétől lépne hatályba. A bérkiigazítás évi 2,3 milliárd lejes többletterhet jelentene a román költségvetésnek. Cioloş rámutatott: tisztában van azzal, hogy a költségvetési megszorítások nem teszik lehetővé minden igazságtalanság kijavítását a közszférában, de inkább elkezdi a reformot, mintsem teljesíthetetlen általános béremeléseket jelentsen be, aztán pedig „elmeneküljön”.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »