Az országot pusztította a török és a Nyugat egyaránt

Bencze Izabella polgárjogi aktivista jogász rámutat: Nándorfehérvár után a franciák az oszmán birodalommal kötöttek Habsburg ellenes szövetséget, nálunk pedig belső viszályok dúltak a hatalomért. Állandó oszmán fenyegetettség alá kerültünk, és bár jelentős külső ígéreteket kaptunk a veszély elhárítására, soha nem történt semmi. Magyarország három részre szakadt, elszegényedett területe oszmán és a Habsburg Birodalom állandó csataterévé vált.

Igaz nem történt erőszakos iszlamizáció, de az ország pusztulása mégis a török hódoltság időszakára esik.

Nehéz felfogni, hogy bár gazdaságilag kihasználták, de nem is annyira a törökök pusztították az országot, mint inkább a német zsoldosok, akik sáskaként tettek tönkre maguk körül mindent. A nagyobb értékekre pedig az uralkodóház tette rá a kezét.

Hírdetés

Illés Endrétől 1928-ban olvashatjuk a levéltári kutatásokból származó megállapításokat: a mohácsi csata után hajókkal vitték Bécsbe a királyi palota kincseit. I. Ferdinánd ezekkel a remekebbnél remekebb ötvösmunkákat beolvasztotta,és az így nyert pénzzel fizette Magyarországot dúló hadait.

I. Lipót a törökök kiűzése után leromboltatta a magyarországi templomokat és várakat, hogy a betelepülő idegeneknek legyen mivel építkezniük.

Így pusztultak sorra építészeti emlékeink, köztük a budai Mária Magdolna templom is.

Magyar Idők


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »