Az ország második közjogi méltósága szerint Románia nem áll készen az EU-elnökségre

Az ország második közjogi méltósága szerint Románia nem áll készen az EU-elnökségre

A totális politikai háború miatt Románia nem áll készen arra, hogy átvegye az Európai Unió soros elnöki tisztségét – állapította meg Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus és a kisebbik koalíciós párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.
A politikus egy csütörtöki Facebook-bejegyzésben írt a január elsejétől esedékes román elnökségről annak kapcsán, hogy pártja előző nap a Klaus Johannis államfő által a parlamenti pártokkal az igazságügyi törvények témájában kezdeményezett egyeztetésen az igazságszolgáltatásról szóló paktum megkötésére tett javaslatot.

Tăriceanu az uniós elnökség kapcsán leszögezte: az ország a tizenkettedik órában jár, ezért figyelmezteti a politikusokat, különös tekintettel az államfőre és az ellenzéki pártok vezetőire.

Hírdetés

„Aki azt hiszi, hogy az európai vezetők megértőek lesznek, amikor a választási évben a bukaresti politikusok egymással háborúznak, az téved. Románia máris elkezdett teret veszíteni, és sokkal többet veszít, ha nem változik meg sürgősen” – mutatott rá Tăriceanu. A volt kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy Románia elveszíti az esélyt arra, hogy befolyásra tegyen szert az EU-ban, ha az államfő és az ellenzéki pátok továbbra is tagadják az igazságügyi intézmények és a hírszerzés közötti törvénytelenül megkötött titkos paktumok létét.

„Továbbra is sarokba állítanak majd azok az európai politikusok, akik sokkal jobban értenek a politikai és diplomáciai játszmákhoz, és a saját országaik érdekében lépnek fel” – húzta alá a felsőház elnöke. Tăriceanu szerint a pártja által javasolt megállapodás „az utolsó vonat” az EU-elnökség átvétele előtt, amely segíthet annak sikeres lebonyolításában. Ehhez az szükséges, hogy a politikai osztály szavatolja: nem ismétlődhetnek meg a titkos paktumok nyomán elkövetett visszaélések, és azt, hogy nem sérülnek a polgárok jogai. A szenátus elnöke a konszenzust azért is fontosnak tartja, mert – mint fogalmazott – az országot kettészakította a konfliktus, ezért az Erdély és Románia egyesülése óta eltelt századik évben a társadalom megosztottabb, mint valaha.

Koalíciós partnere szavaira reagálva Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kijelentette: nem érti pontosan, mire utalt Tăriceanu. „Felelősségem teljes tudatában csak annyit mondhatok: a kormány nagyon jól felkészült az Európai Unió Tanácsa elnökségének ellátására, és ezt az Európai Bizottság főtitkára is elismerte. A képviselőház szintén nagyon jól felkészült mindennek a parlamenti vetületére, én tehát nem tudom azt mondani, hogy Románia nincs felkészülve erre, sőt” – idézte a képviselőház elnöki tisztségét betöltő Dragneát az Agerpres hírügynökség.

Viorica Dăncilă miniszterelnök a téma kapcsán kifejtette, a kormány a megszabott ütemterv szerint halad az EU-elnökségre való felkészüléssel, és rendszeresen tájékoztatja a folyamatról mind Liviu Dragneát, mind Călin Popescu-Tăriceanut. A kormányfő szerint bejegyzésében a szenátus elnöke „a társadalmon belüli széthúzásra, a politikai pártok közötti konszenzus hiányára” utal, nem azt akarta sugallni, hogy szervezés, logisztika tekintetében nem lenne felkészülve az ország a 2019 első felében esedékes EU-elnökségre.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »