Az ország destabilizálásával vádolta az ellenzéket Viorica Dăncilă a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján

Az ország destabilizálásával vádolta az ellenzéket Viorica Dăncilă a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján

Destabilizálja Romániát az államfő támogatását is élvező bizalmatlansági indítvány – jelentette ki Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnök csütörtökön az indítvány parlamenti vitájának első felszólalójaként.
A román parlament két házának együttes ülése a bizalmatlansági indítvány szövegének felolvasásával kezdődött, 465 képviselő és 334 szenátor jelenlétében.

A Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dăncilă-kormányt című dokumentumban az ellenzék azt veti a Dăncilă-kormány szemére, hogy „felélte” a költségvetési forrásokat ahelyett, hogy beruházásokra, az infrastruktúra fejlesztésére használta volna fel a gazdasági növekedés időszakát, és populista intézkedései kedvéért még adósságba is verte az országot, amit a jövő nemzedékeknek kell visszafizetniük.

Az indítvány a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezette kormányt teszi felelőssé a megromlott közbiztonságért, és azzal vádolja a kormánypártot, hogy korrupt politikusai védelmében megpróbálta maga alá gyűrni az igazságszolgáltatást.

A kormány menesztését javasló tervezetet 237 törvényhozó látta el kézjegyével a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Pro Romania párt, a kormánykoalícióból augusztusban kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részéről, de a nemzeti kisebbségek, a függetlenek, sőt a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) soraiból is voltak, akik aláírták az indítványt.

Hírdetés

A parlamenti vitában elsőként felszólaló Dăncilă arról beszélt:

a bizalmatlansági indítvány destabilizálja az országot, és ebben az ellenzék a második mandátumára pályázó, választási kampányban lévő Klaus Johannis államfőjelölt hathatós támogatását élvezte.

Dăncilă szerint a kormánybuktatási kísérlet a szövetségeseihez szerinte mindig hűtlen Victor Ponta volt miniszterelnök PSD elleni politikai játszmája, amelyhez a PSD-ALDE kormánykoalíciót augusztusban felrúgó Calin Popescu Tăriceanu volt szenátusi házelnök nyújtott segítséget.

A kormányfő azt állította: a PSD ellen összefogó hat jobb és baloldali párt nem nyújt kormányzati alternatívát, nem az ország jólétéért, hanem a PSD ellen harcolnak, nincs kormányprogramjuk, miniszterelnök-jelöltjük. Azzal vádolta az ellenzéket, hogy ha hatalomra kerül százezrek fogják elveszíteni állásukat, a vásárlóerő növekedése helyett ismét a nyugdíjak és bérek lefaragása következik.

A bizalmatlansági indítvány akkor eredményezi a kormány bukását, ha – a jelenlévők számától függetlenül – a törvényhozók több mint 50 százaléka, vagyis legalább 233 képviselő és szenátor megszavazza. A voksolás közép-európai idő szerint várhatóan délben ér véget: ekkor derül ki, hogy túléli-e a bizalmatlansági indítványt vagy megbukik a bukaresti szociáldemokrata kormány.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »