Az oroszok szerint előre megrendezett provokáció volt a dúmai vegyi támadás

Oroszország nem manipulálta a szíriai Dúma városra mért állítólagos vegyi támadás helyszínét – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a BBC brit közszolgálati műsorszórónak adott, a BBC által hétfőn előzetesen ismertetett videóinterjújában.

“Garantálhatom, hogy Oroszország nem manipulálta a helyszínt” – szögezte le az orosz diplomácia vezetője.

Lavrov vélhetően Kenneth Ward amerikai nagykövetnek a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) hétfői hágai rendkívüli zárt ülésén tett kijelentésére reagált. Ward ugyanis azt mondta: az Egyesült Államok úgy tudja, hogy orosz szakértők elmentek arra a dúmai helyszínre, amelyet április 7-én vegyifegyver-támadás ért, és elképzelhető, hogy manipulálták azt.

Az orosz külügyminiszter ismételten cáfolta, hogy Dúma ellen vegyi fegyvereket vetettek volna be április 7-én, hangoztatva, hogy semmilyen bizonyíték nem támasztja alá az erre vonatkozó állításokat.

“Nem lehetek illetlen más államok vezetőivel, de – őszintén szólva – minden bizonyíték, amelyeket a nyugati országok emlegettek, a közösségi hálók és a nemzetközi sajtó jelentésein alapszik” – cáfolta Lavrov a nyugati közléseket közléseit a vegyi támadásról.

Hírdetés

Az orosz külügyminiszter szerint nem támadás, hanem egy “megrendezett” esemény történt. Alexander Shulgin vegyész szerint a dúmai támadás a britek előre eltervezett provokációja volt.

Lavrov furcsállta azt, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei éppen egy nappal azelőtt hajtottak végre légi csapásokat szíriai célpontok ellen, hogy a nemzetközi vizsgálóbizottság tagjai megérkeztek volna az állítólagos vegyi támadás helyszínére. Kijelentette, hogy a Szíriára kilőtt több mint száz rakéta kétharmada nem talált célba.

Az orosz külügyminiszter megjegyezte ugyanakkor,hogy az Egyesült Államok és Oroszország között a konfliktus elkerülése érdekében létrehozott kommunikációs csatorna működik, a két hatalom nem került konfrontációs helyzetbe. Mindazonáltal nehezményezte, hogy Oroszország és a Nyugat a hidegháborús helyzetnél is súlyosabb elé néz, mert hiányzanak a kommunikációs csatornák a két oldal között.

A BBC arról is beszámolt, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) nemzetközi vizsgálói továbbra sem férhetnek hozzá az állítólagos vegyi támadás helyszínéhez. A brit műsorszóró értesülései szerint a szíriai és orosz hatóságok ezt az OPCW-küldöttség biztonságának szavatolásával indokolják.

BBC


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »