Az oroszok lesújtanak az Apple-re?

Árrögzítés gyanúja miatt vizsgálódik az Apple-nél az orosz versenyhivatal, a gyanú szerint a kaliforniai cég és számos orosz kiskereskedelmi értékesítője tavaly októbertől kezdődően bizonyos ideig rögzítették az iPhone 6s és az iPhone 6s Plus modellek piaci árát.

Az orosz szövetségi monopóliumellenes hivatal (FAS) állampolgári bejelentés alapján kezdett vizsgálódni.

Andrej Filimonov, a FAS elnöke szerint a büntetés akár az iPhone-ok értékesítési árbevételének 15 százalékáig is terjedhet.

Dimitrij Marinicsev orosz internetért felelős ombudsman szerint a kiskereskedőket igen, az Apple-t azonban, mint a szabadpiacon működő kereskedelmi vállalatot nem lehet megbüntetni azért, hogy meghatározta, mennyiért árulja termékét valamelyik piacon.

A romló amerikai–orosz kapcsolatokat mutatja, hogy a mostani ügyet több, amerikai vállalatok elleni orosz hatósági eljárás előzte meg. Egyebek mellett egy 2014-es orosz törvény előírja, hogy az orosz felhasználók személyes adatait az ország határain belül kell tárolniuk a külföldi internetes cégeknek, mint a Google, a Twitter vagy a Facebook. A nyugati vállalatok azonban ennek nem tettek teljes mértékben eleget, és folyamatosan halogatták végrehajtását.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »