Az oroszok kapják a mecseki urániumot – hatvan éve történt: 1956. október 6.

Az oroszok kapják a mecseki urániumot – hatvan éve történt: 1956. október 6.

Az oroszok kapják a mecseki urániumot…

Az utóbbi évek egyik leggazdagabb urániumbányáját fedezték fel a Mecsekben, de azt a magyarországi kommunista kormány igyekszik a legnagyobb titokban tartani – közli szigorúan bizalmas címke alatt a Római Rádió hírét 1956. október 6-án az MTI.

Magyarország a felfedezésről rögtön értesítette Moszkvát, aminek nyomán csakhamar szovjet szakértők és „munkahajcsárok” jelentek meg a helyszínen, valamint a szovjet katonaság és a politikai rendőrség megbízottjai is megszállták a bánya környékét római értesülések szerint.

A kitermelés megkezdődött, az urániumot pedig a hírek szerint a Szovjetunióba szállítják.

…viszont kapunk NDK-s tréningruhát és üvegárut

Sokféle áru érkezik hazánkba a közeli hetekben a Német Demokratikus Köztársaságból az árucsere-egyezmény keretében.

Több tízezer méter fésűs és egyéb szövet, műbőr, ízléses tréningruhák, jénai és egyéb üvegáru várható, valamint nylonharisnya, kozmetikai- és műszaki cikkek, játékok is.

Élénk a forgalom a szolnoki KERAVILL előtt

A mintegy 100 kilométeres távolság ellenére is jól vehető a kísérleti televíziós adás Szolnokon, ahol a helyi KERAVILL kirakata előtt esténként csoportokba verődve nézik az adást az érdeklődők az üzlet új televíziós készülékén.

Csak jelzésre állnak meg a buszok

A fővárosi autóbuszok – a több hónapon át tartó kísérleti időszak befejeztével – már csak az utasok jelzésére állnak meg a megállóhelyeken, illetve akkor, ha felszálló van.

A kísérleti időszakban csak egyes járatokra vonatkozott az intézkedés, de ez félreértésekre adott okot – így hát minden vonalon bevezették.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »