Az orosz navigációs rendszer hibája miatt zuhanhatott le 19 műhold

A globális műholdas navigációs berendezés meghibásodása miatt zuhanhatott le a Fregat gyorsítóblokk tizenkilenc műholddal együtt, amelyet kedden bocsátottak fel az oroszországi Keleti (Vosztocsnij) űrállomásról – tájékoztatta a TASZSZ hírügynökséget egy névtelenül nyilatkozó orosz űrkutatási illetékes.

A Roszkoszmosz szerint a Szojuz-2.1b típusú hordozórakéta kedden sikerrel startolt, és az első két fokozata a terveknek megfelelően vált le, ám a Fregat elnevezésű fejblokk nem juttatta el a célpályára a műholdakat.

„Az előzetes adatok szerint műszaki meghibásodás történt a gyorsítóblokkban elhelyezett műholdas navigációs rendszerben, amely a Glonass és a GPS jelei alapján működik, és amelynek feladata, hogy a Fregat nagyobb pontossággal állítsa pályára az űrberendezéseket” – mondta a TASZSZ-nak nyilatkozó illetékes.

Egy nappal korábban az Interfaksz a Roszkoszmoszból származó értesülés alapján azt írta, az előzetes adatokból arra lehet következtetni, hogy „emberi tényező”, programozási hiba okozta a bajt. A RIA Novosztyi forrása szerint a harmadik rakétafokozat leválása és a Fregat fejblokk bekapcsolása között történhetett valami.

Egyértelmű hivatalos tájékoztatás ugyanakkor a baleset okáról még nem hangzott el.

Hírdetés

Konsztantyin Csmarov, a Roszkoszmosz Keleti űrrepülőtéren működő leányvállalatának vezetője a blagovescsenszki Alfa-kanal televíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az eltűnt Fregat fejblokk és vele együtt a műholdak „az első számú valószínű feltevés szerint” eléghettek a légkörbe visszaérve. Hozzátette, hogy a Szojuz-2.1b hordozórakéta fokozatai az előre megadott körzetben hullottak le.

Csmarov elmondta, hogy a rendkívüli helyzet kivizsgálásával egy frissen felállított állami bizottság foglalkozik.

Több, bennfentesekre hivatkozó orosz sajtóforrás szerint az űrszerkezetek az Atlanti-óceánba zuhanhattak, mások viszont nem zárják ki, hogy még a világűrben lehetnek, ennek azonban szakértők szerint elenyésző a valószínűsége.

A TASZSZ szerint szerdáig sem Oroszország, sem más ország megfigyelő szolgálatai nem észlelték, hogy a Fregat vagy a műholdak darabjai szárazföldre hullottak volna le.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »