Az orosz légierő megsemmisített egy fegyverraktárat Idlíbben

Az orosz légierő szerdán megsemmisítette a Hajat Tahrír as-Sám nevű dzsihadista szövetség egyik hadianyagraktárát az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány azonos nevű székvárosában, a létesítményben a többi között harci célokra használt, pilóta nélküli szerkezeteket tároltak a szélsőségesek – közölte a moszkvai védelmi minisztérium.

A tájékoztatás szerint a precíziós csapást Törökországgal egyeztetve hajtotta végre az orosz légierő.

Az orosz védelmi tárca közölte: több forrás által is megerősített információk szerint az előző nap nagy mennyiségű csapásmérő drónt helyeztek el a raktárban.

Hírdetés

„A terroristák arra készültek, hogy a Hmejmímben működő orosz katonai bázis elleni légi támadáshoz használják fel őket” – hangsúlyozta a minisztérium.

Idlíb tartomány nagy részét az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő ernyőszervezet, a Hajat Tahrír as-Sám tartja ellenőrzése alatt.

2017-ben ott hozták létre az északi feszültségcsökkentési övezetet, ahová azokat a militánsokat szállították át családjaikkal, akik nem voltak hajlandók letenni a fegyvert és békét kötni Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerével.

A szíriai rendezésben érdekelt Ankara és Moszkva tavaly szeptember 17-én állapodott meg arról, hogy 15-20 kilométer széles sávban létrehoz egy demilitarizált ütközőövezetet Idlíbben, a kormánycsapatokat és a lázadókat elválasztó demarkációs vonal mentén. A megállapodás célja az volt, hogy elejét vegyék a damaszkuszi vezetés akkoriban tervezett nagyszabású offenzívájának.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »