Az orosz kőolaj behozatalának EU-s tilalma hiányt okozna gázolajból – figyelmeztetett a Slovnaft vezetője

Az orosz kőolaj behozatalának EU-s tilalma hiányt okozna gázolajból – figyelmeztetett a Slovnaft vezetője

A pozsonyi kőolajfinomító az orosz nyersolaj feldolgozására van beállítva és Szlovákián kívül részben Ausztriát, Cseh- és Lengyelországot is ellátja üzemanyaggal. Ha változik a beszállító az orosz naftára bevezetett embargó miatt, több európai finomító csökkenteni fogja termelését, s ezért nőni fog a kereslet, és hiány alakulthat ki, ami nagy áremelkedéshez vezethet – figyelmeztetett a Slovnaft részvénytársaság főigazgatója, Világi Oszkár.

Európába jelenleg évente 50 millió tonna kőolajat importálnak, s ennek a mnennyiségnek a fele Oroszországból jön. Egyelőre nem született arról döntés, hogy az orosz nyersolajra is embargót vezet-e be az EU. Több ország is lobbizik, hogy kivételt kapjon némely termékekre, beleszámítva a kőolajat is, köztük a múlt hét elején Szlovákia is felmentést kért a tervezett uniós embargó alól.

Az Európai Bizottság ugyan ajánlatott tett Csehországnak, Magyarországnak és Szlovákiának, hogy 2024-ig kivételt kaphatnának az orosz nyersolaj behozatalának tilalma alót, de ezt látva Bulgária is csatlakozott a kivételt kérőkhöz és egyre több helyről hallani, hogy el kellene halasztani a szankciók bevezetését.

Az orosz kőolaj-embargó leghatározottabb ellenzője a magyar kormány. Várható, hogy az EU-s külügyminiszterek holnapi találkozóján is szóba kerül a kérdés, de döntést arról csak a legközelebbi, május végi kormány- és államfői csúcson hozhatnak.

Hírdetés

Világi szerint a Slovnaft át tud állni más nyersolaj feldolgozására, erre azonban időre és beruházásoka van szükség. Módosítani kellene a feldolgozás technológiáját és új tartályokat kellene építeni a különböző kőolajfajták keverésére.

A legfőbb gond a beszállítás folyamatosságának biztosítása, mert az Adria-kőolajvezetéknek jelenleg nincs elég kapacitása Horvátországban, hogy el tudja látni a magyarországi és a szlovákiai kőlajfinomítókat is.

Ha változna a feldolgozott kőolaj fajtája, kisebb lenne a gázolaj részaránya a termelésben. Mivel a piacon az orosz kőolajhoz hasonló kevés van, a finomítónak könnyebb nyersolajat is fel kellene dolgoznia, és az előállított gázolaj mennyisége csökkenne. A pozsonyi finomító az orosz nyersolajból 51 % naftát képes kinyerni, a könnyű WTI nyersolajból viszont csak 44 %-ot volna képes kinyerni.

Európa nem önellátó nyersolajból. Ha a gázolaj és a benzin aránya megváltozik a termelésben, Világi szerint évente akár 15 milllió tonnányi hiány is lehet naftából, ami rendkívüli mértékben megnövelné annak az árát. Erre a problémára a Slovnaft főigazgatója szerint nincs se rövid-, se középtávú megoldás.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »