Az orosz-kérdés megosztja Európát: Csehország csökkentené az orosz hírszerzők számát, Szlovákia hallgat

Az orosz-kérdés megosztja Európát: Csehország csökkentené az orosz hírszerzők számát, Szlovákia hallgat

Az Európai Unió teljes mellszélességgel kiállt Nagy-Britannia mellett – legalábbis amíg nyilatkozatok szintjén kellett elítélni Oroszországot. Az uniós-orosz feszültség forrása a Nagy-Britanniában idegméreggel elkövetett merénylet, amelynek célpontja a volt orosz kém, Szergej Szkripal.

Az ügynek szlovákiai vonatkozása is van: amint a britek nyilvánosságra hozták, hogy a merényletben használt idegméreg a legendás orosz „novicsok” kódnévvel emlegetett vegyifegyver lehet, az orosz külügyminiszter azonnal közleményben reagált. Szerinte ugyanis, ha novicsokról van szó, akkor a méreg forrása öt országra korlátozódik: Szlovákia, Csehország, Svédország, Nagy-Britannia és az USA. Természetesen, az öt ország mindegyike tagadja, hogy köze lenne az idegméreghez.

Az ügy egyébként a gyakorlatban eléggé megosztja az Európai Uniót. Olaszország és Görögország mérsékelt vagy inkább semmilyen választ nem foganatosítana Moszkva ellen. Magyarország kezdeményezte az Unió moszkvai nagykövetének hazahívását egyeztetésére.

Csehország csökkentené az orosz kémek számát

Csehország azonban az orosz diplomaták egy részének kiutasítását szorgalmazza. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy Prágában több mint 120-ra tehető az orosz diplomaták száma, nagyjából egy harmaduk hírszerző feladatokat lát el. Európában a prágai a legnagyobb orosz nagykövetség. Ilyen körülmények között a cseh kormánynak érdeke lehet, hogy megnyirbálja az ország területén tevékenykedő ügynökök számát.

Hasonló a helyzet Szlovákiában.  A Szlovák Biztonságpolitikai Intézet vezetője, Jaroslav Naď szerint jó lenne, ha a szlovák külügy is elítélné az oroszokat a brit mérgezéses merénylet miatt, és az esetet arra használná, hogy csökkentse az orosz ügynökök számát az országban.

mondta Naď.

Csakhogy a külügyi tárca képviselői hallgatnak. Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszter, az ENSZ közgyűlésének jelenlegi elnöke New Yorkban vezeti a szervezet üléseit. A kétoldalú tárgyalásokon Ivan Korčok államtitkár helyettesíti. Egyikük sem foglalt egyelőre állást Oroszország kapcsán. De nincsenek egyedül: Peter Pellegrini kormányfő, aki a múlt heti uniós csúcson is részt vett, szintén kikerülte az ezzel kapcsolatos nyilatkozatokat.

Megosztott koalíció

Oroszország megítélése nem egyszerű kérdés Szlovákiában. A kormány és a három legfőbb közjogi méltóság ugyan retorikában egyértelműen Szlovákia „pro-atlanti” és „pro-európai” orientációja mellett tette le voksát, azonban ennek gyakorlati jelentőségét maga a kormánykoalíció összetétele kérdőjelezi meg – az SNS nyíltan kiáll Moszkva mellett, és a Smeren belül is vannak olyan vezető politikusok, akik Oroszországgal szimpatizálnak.

Denník N arra hívja fel a figyelmet, hogy Ľuboš Blaha, az európai és külügyekért felelső parlamenti bizottság smeres elnöke Facebook-bejegyzésében Moszkva védőjeként nyilvánult meg. Örömét fejezte ki, hogy Szlovákia ott van azon 8 uniós tagállam között, akik „nem vesznek részt a ruszofób hisztériakeltésben“.

Azt azonban nem lehet vitatni, hogy a Nagy-Britanniában történt merénylet elképesztően bonyolult helyzetbe hozta a szlovákiai döntéshozókat. A Pellegrini-kormány most már a korábbi kettő helyett három irányba egyensúlyozhat: Brüsszel, a V4 és Moszkva között.

Körkép.sk

Nyitókép: hnonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »