Az orosz gazdaság erősebb a vártnál, állítják a JPMorgan elemzői. Nem működnek a szankciók?

Az orosz gazdaság erősebb a vártnál, állítják a JPMorgan elemzői. Nem működnek a szankciók?

Rendkívül érdekes írás jelent meg a korábban Business Insiderként ismert Insider gazdasági szakportálon. A cikk központi állítása igen egyszerű, a jelek szerint Oroszország sokkal jobban bírja a gazdasági szankciókat, mint arra számítani lehetett.

A Wall Street egyik legismertebb, legnagyobb befektetési bankja, a JPMorgan Chase szakembereire hivatkozva az Insider azt állítja, a háború és a szankciók ellenére sem tapasztalható óriási gazdasági visszaesés Oroszországban. 

A JPMorgan elemzői szerint az orosz vállalatok „nem túl mély recesszióval” néznek szembe.

Az intézet korábban 35%-os GDP-visszaesést jósolt 2022 második negyedévére, de most azt állítják, a június végi számok ennél jóval pozitívabbak lehetnek. Az orosz gazdasági a vártnál sokkal jobban teljesít és a jövőben is csak „csekély”, bár várhatóan „hosszúra nyúló” recesszióval számolhatnak – áll a JPMorgan által klienseiknek kiküldött, majd még a múlt héten nyilvánosságra hozott jelentésben

Az Oroszországot sújtó gazdasági szankciók után szinte az összes elemző cég úgy vélte, néhány hónapon belül szinte példátlan recesszió sújtja majd a háborús agresszort. Az első jelei annak, hogy az orosz gazdaság sokkal ellenállóbb a vártnál, április elején kezdtek megmutatkozni.

Hírdetés

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) korábban 8,5%-os visszaesést jósolt, a JPMorgan évi 7, negyedévről negyedévre pedig 35%-os GDP-csökkenést.

Az intézet elemzői különböző gazdasági mutatók, például a kereskedés intenzitása, a vállalatok energiafogyasztása és egyéb paraméterek alapján módosított most korábbi álláspontján és jelezte kliensei felé, nem biztos, hogy számítaniuk kell egy komoly visszaesésre. Ugyan továbbra is hangsúlyozzák, a szankciók hatása idővel erősödni fog, a recesszió elkerülhetetlen, de az hosszútávon is enyhébb, bár elhúzódó gazdasági válsággal kell kalkulálni.

Az EU közben megszenvedi a szankciókat

Hétfőn délelőtt látott napvilágot az Európai Bizottság tavaszi gazdasági előrejelzése, amelyből az Európai Unió gazdasági ellenállóképessége várhatóan megszenvedi az Oroszország elleni szankciókat. Úgy tűnik, az uniós gazdaság növekedési kilátásai várhatóan lefelé, az inflációs mutatók viszont felfelé módosulnak majd.

Paolo Gentiloni, a Bizottság gazdaságpolitikai biztosa leszögezte, z EU gazdaságának a háború kitörése előtti kilátásai elhúzódó és erőteljes bővülést jeleztek, csakhogy a harcok felülírták a várakozásokat. Az ukrajnai invázió a koronavírus-járvány által egyébként is legyengített európai gazdaságot talált. 

Az EU GDP-je az előrejelzések szerint mindezek ellenére pozitív tartományban marad, mert a Bizottság szerint a járvány hatásait kompenzáló szakpolitikai intézkedések jó alapot teremtettek. 

A reál-GDP növekedés úgy az EU-ban, mint az euróövezetben várhatóan 2,7 százalék lesz az idén, 2023-ban pedig 2,3-ra csökken, szemben a legutóbbi, téli előrejelzésben szereplő EU-s 4,0 százalékkal, illetve az euróövezeti 2,8 százalékkal – idézte Gentilonit a Magyar Távirati iroda.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »