Az orosz és a kínai veszélyre is figyelmeztetett Pompeo

Az orosz és a kínai veszélyre is figyelmeztetett Pompeo

Elkezdték újraépíteni a magyar-amerikai kapcsolatrendszer harmadik pillérét, a politikai kapcsolatokat – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, miután amerikai kollégájával egyeztetett.

A tárcavezető a Mike Pompeóval tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte: a korábbi években is létezett a kétoldalú kapcsolatrendszer gazdasági és védelmi pillére, de a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta gyors javulásnak, újraépülésnek indultak a politikai kapcsolatok is, ezt mutatja az amerikai külügyminiszter mostani látogatása is.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a két ország védelmi együttműködési kereteit rögzítő megállapodást 1997-ben kötötték, azóta megváltoztak a biztonsági kihívások, ezért

modernizálni kell az egyezményt.

Hírdetés

A tárgyalásokat lezárták és a megállapodás szövegét a jövő héten az Országgyűlés honvédelmi bizottsága elé terjesztik – jelentette be a külügyminiszter.

Mike Pompeo is kiemelte, mennyire fontos a védelmi együttműködési megállapodás megkötése. Üdvözölte, hogy Magyarország újabb védelmi eszközöket szerez be az Egyesült Államoktól.

Az amerikai külügyminiszter Ukrajna kapcsán elmondta: támogatni kell Magyarországgal szomszédos ország területi integritását.

“Nem engedhetjük meg, hogy Putyin éket verjen közénk és a barátaink közé” – emelte ki Pompeo, és a kínai befolyás veszélyeire is figyelmeztetett.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »