Az orosz beavatkozásról tárgyalt Washington és Moszkva

Az orosz és az amerikai védelmi minisztérium képviselői videokonferencián vitatták meg az orosz légierő szíriai tevékenységét – közölte szombaton Peter Cook, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

A tájékoztatás szerint a megbeszélésen elsősorban az orosz légierő június 16-i, a szíriai at-Tanfnál végrehajtott légicsapása került terítékre. Az orosz repülőgépek támadásuk során az Iszlám Állam (IÁ) ellen harcoló ellenzéki fegyveresek laktanyáját vették célba.

Az amerikai hadvezetés aggodalmát fejezte ki a nemzetközi szövetségesek által támogatott, a tűzszünethez csatlakozó szíriai ellenzéki erők elleni orosz légicsapásokkal kapcsolatban.

Peter Cook hozzátette, hogy amerikai adatok szerint az orosz repülőgépek azt követően is folytatták légicsapásaikat at-Tanf ellen, hogy az amerikaiak a megfelelő tájékoztatási csatornákon értesítették az orosz erőket, hogy a megtámadott ellenzéki erők a koalíció védelmét élvezik.

Cook szerint az orosz légitámadás veszélyeztette az amerikai és a koalíciós erőket is.

Az amerikai védelmi minisztérium képviselői felszólították az orosz felet, hogy adjanak magyarázatot a történtekre. A megbeszélésen a felek megerősítették, hogy szükséges a biztonsági eljárások megtartása Szíria légterében a további hasonló “félreértések” elkerülése érdekében.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a videokonferencia annak a tavaly megszületett orosz-amerikai emlékeztetőnek jegyében tartották, amelynek célja elkerülni az összetűzést a szíriai légtérben. Amerikai részről a megbeszélésen Elissa Slotkin, a védelmi tárca nemzetközi biztonsági ügyekért felelős helyettes államtitkára, valamint Kenneth F. McKenzie tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottsága hadászati tervezési és politikai igazgatója vett részt.

Pénteken Ashton Carter amerikai védelmi miniszter nagyon aggasztónak nevezte a szíriai ellenzéki erők elleni, az iraki határ közelében lévő állásai elleni orosz légicsapásokat. Állítása szerint az oroszok olyan erőkre csaptak le, amelyek az IÁ ellen folytat harcot.

Moszkva korábban többször is azt hangoztatta, hogy Szíriában állomásozó harci repülőgépei kizárólag a terroristák hadállásait támadják, így az Iszlám Állam és an-Nuszra Front erőit, amelyekre nem terjed ki a tűzszünet hatálya.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »